Președintele României, Klaus Iohannis, vizită oficială în Italia. Întâlnire cu reprezentanții comunității românilor

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, va efectua, în perioada 14-17 octombrie a.c., o vizită de stat în Republica Italiană, aceasta fiind prima vizită de stat din ultimii 45 de ani, informează Agerpres.

Vizita are loc în contextul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri şi al aniversării a 10 ani de la ridicarea relaţiei bilaterale dintre România şi Italia la nivel de Parteneriat Strategic Consolidat.

Duminică, 14 octombrie

Duminică, 14 octombrie a.c., la sediul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, Preşedintele României va avea o întrevedere cu reprezentanţi de marcă ai cultelor religioase ortodox, greco-catolic şi romano-catolic.

În cursul serii, Preşedintele Klaus Iohannis va participa la un moment simbolic al vizitei, cu încărcătură deosebită pentru relaţia bilaterală dintre cele două state – iluminarea Columnei lui Traian în culorile Drapelului României.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Luni, 15 octombrie

Luni, 15 octombrie a.c., vor avea loc convorbiri oficiale cu Preşedintele Italiei, domnul Sergio Mattarella, pe teme legate de Parteneriatul Strategic Consolidat dintre cele două ţări, precum şi de cooperarea în plan european, internaţional şi securitar.

În cadrul dialogului, o atenţie deosebită va fi acordată reconfirmării caracterului special al relaţiei bilaterale, aprofundării Parteneriatului Strategic Consolidat, întăririi cooperării economice şi rolului comunităţii româneşti din Italia. Va fi realizat, totodată, un schimb de opinii pe temele de actualitate ale agendei UE, inclusiv în contextul pregătirii exercitării Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene, precum şi pe teme internaţionale.

Cei doi Preşedinţi vor participa la inaugurarea unei expoziţii dedicate comemorării a 2000 de ani de la moartea poetului latin Ovidiu.

- Continuarea după publicitate -

Agenda va mai include întrevederi oficiale cu Preşedintele Consiliului de Miniştri al Italiei, domnul Giuseppe Conte, Preşedintele Senatului, doamna Maria Elisabetta Alberti Casellati, şi Preşedintele Camerei Deputaţilor, domnul Roberto Fico.

Marți, 16 octombrie

La data de 16 octombrie a.c., Preşedintele României va participa la deschiderea Forumului de Afaceri România-Italia, eveniment menit să stimuleze dimensiunea economică a Parteneriatului Strategic Consolidat, în contextul în care, în 2017, valoarea schimburilor comerciale a fost de 14,6 miliarde euro, cea mai ridicată valoare înregistrată în istoria relaţiilor comerciale româno-italiene. Cu o valoare estimată a schimburilor comerciale de peste 15,5 miliarde euro, în acest an, Italia este doilea partener comercial al României şi ocupă primul loc în topul investitorilor străini din punct de vedere al numărului de companii prezente pe piaţă, respectiv locul cinci în clasamentul investiţiilor străine în economia noastră.

De asemenea, Preşedintele Klaus Iohannis va avea, la Roma, o întrevedere cu Primarul oraşului, doamna Virginia Raggi, urmată de o întâlnire cu reprezentanţii comunităţii româneşti, cea mai numeroasă din afara graniţelor şi cea mai mare comunitate străină din Peninsulă. La întâlnire va participa şi doamna primar, Virginia Raggi.

Rotalianul - Revista Românului din Italia este și pe WhatsApp. Înscriete-te pe canalul nostru.

@rotalianul
zandra.ro%20