Prietenia dintre o badantă româncă din Italia și persoana asistată. „Sunt Valentina, noua îngrijitoare”

Între îngrijitoare și persoana în vârstă pe care o îngrijește se poate stabili de multe ori un raport sincer de prietenie și afecțiune reciprocă. Această relație poate fi influențată de mai mulți factori, cum ar fi personalitatea ambelor părți, nivelul de empatie și de respect reciproc, precum și durata de timp în care îngrijitoarea și persoana în vârstă petrec împreună.

În multe cazuri, îngrijitoarele oferă nu doar asistență fizică, dar și companie. Aceasta poate include conversații, activități de recreere, împărtășirea amintirilor și chiar dezvoltarea unei legături emoționale, contribuind la bunăstarea psihică și fizică a persoanei în vârstă și la satisfacția profesională a îngrijitoarei.

Așa s-a întâmplat în cazul unei badante românce care a îngrijit o pensionară din Milano. Povestea sa este prezentată de AESDomicilio:

Era o dimineață de primăvară când Valentina, o tânără sosită recent din România, a bătut la ușa unui apartament din centrul orașului Milano.

Ușa s-a deschis încet, dezvăluind o femeie în vârstă care o privea cu curiozitate și îngrijorare.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Bună dimineața, sunt Valentina, noua dumneavoastră îngrijitoare. Este o plăcere să vă cunosc, doamnă Emma,” a spus Valentina cu un zâmbet.

Emma era o văduvă de 75 de ani care trăia singură de când soțul ei murise cu cinci ani în urmă.

Copiii ei, îngrijorați pentru sănătatea și siguranța ei, o angajaseră pe Valentina pentru a o ajuta în activitățile sale zilnice și pentru a-i face companie.

În primele zile, Emma era foarte rezervată și îngrijorată de prezența Valentinei în casa ei, nu era obișnuită să-și arate slăbiciunile sau să ceară ajutor și ideea de a depinde de altă persoană îi era străină, dar Valentina era răbdătoare și înțelegătoare, încercând mereu să o facă pe Emma să se simtă confortabil.

Pe măsură ce săptămânile treceau, cele două femei au început să se cunoască mai bine.

Valentina s-a dovedit a fi o bucătăreasă excelentă, pregătind mâncăruri tradiționale românești și învățând să gătească și rețetele italiene preferate ale Emmei; îi plăcea să asculte poveștile Emmei despre viața ei, aventurile din trecut și experiențele ei ca mamă și bunică.

Într-o după-amiază, în timp ce stăteau în sufragerie, Emma i-a povestit îngrijitoarei despre tinerețea sa, cum l-a întâlnit pe soțul ei și cum și-au construit împreună familia.

Valentina, la rândul ei, i-a povestit pensionarei despre viața sa din România, despre visurile ei de a deveni asistentă medicală și despre cum a decis să se mute în Italia pentru a lucra ca îngrijitoare și a oferi un viitor mai bun familiei sale.

- Continuarea după publicitate -

Pe măsură ce timpul trecea, Emma și Valentina deveneau tot mai apropiate. Au început să-și împărtășească bucuriile și îngrijorările, să râdă și să plângă împreună. Relația lor s-a transformat treptat de la cea dintre o îngrijitoare și o pacientă la cea dintre două prietene.

Emma a început să o învețe pe Valentina tot mai bine limba italiană, încurajând-o să-și urmeze visul de a deveni asistentă medicală.

Într-o zi, în timp ce erau în parc, Emma și Valentina au întâlnit un grup de femei în vârstă care se întâlneau regulat pentru a juca cărți și a sta împreună.

Pensionara, inițial ezitantă, a fost încurajată de Valentina să se alăture lor și în curând a devenit un membră a grupului și zilele ei au devenit tot mai pline și mai satisfăcătoare datorită noilor prietenii pe care le-a legat.

Între timp, Valentina studia în fiecare moment liber pe care îl avea. Într-o zi, a primit o scrisoare care anunța admiterea ei la o renumită școală de asistenți medicali.

Era entuziasmată și recunoscătoare pentru oportunitate, dar și îngrijorată de cum va putea continua să aibă grijă de Emma în timp ce va urma școala.

Emma, însă, nu voia ca Valentina să renunțe la visurile ei pentru ea și a insistat să accepte oferta.

În cele din urmă, copiii pensionarei au decis să angajeze o altă îngrijitoare, care să o poată ajuta la treburile zilnice în timp ce Valentina urma școala de asistenți medicali.

În anii următori, Valentina a absolvit școala cu succes și a devenit asistentă medicală. Și-a găsit un loc de muncă într-o clinică, dar a continuat să o viziteze pe  Emma și să o ia ca exemplu de forță, determinare și dragoste necondiționată.

@rotalianul