Primar din Italia despre mașinile cu numere străine: „Împreună cu poliția vom pune capăt înșelătoriilor”

Noile prevederi din Codul rutier italian îi afectează în mare măsură pe cetățenii străini rezidenți în această țară. Românii reprezintă cea mai mare comunitate din Italia și categoric cea mai vizată de articolul 93 alineat 1bis din lege care spune: „Este interzis cetățenilor care au stabilită reședința în Italia de peste 60 de zile să circule cu un vehicul înmatriculat în străinătate.”

Conform noii legislații rutiere, cei care sunt opriți în trafic cu o mașină cu numere străine și nu demonstrează că sunt rezidenți de mai puțin de 60 de zile în Italia, vor plăti o amendă începând cu 712 de euro. Mașina va fi sechestrată pe o perioadă de maxim 180 de zile, timp în care trebuie plătită amenda, înmatriculată mașina sau făcute documentele de expatriere. Altfel aceasta va fi confiscată definitiv.

Primele sancțiuni au început să apară, au fost amendați români la Florența, Rimini dar și în Calabria, în sudul peninsulei. În nord, autoritățile fac controale intense iar poliția este susținută de administrațiile locale, așa cum se întâmplă la Sesto San Giovanni, în apropiere de Milano, unde primarul localității, Roberto Di Stefano, a declarat, conform site-ului nordmilano24.it: „Trebuie să punem capăt înșelătoriilor celor care trăiesc și muncesc în Italia, dar circulă cu număr străin doar pentru a nu-și plăti taxele impuse de statul italian asupra mașinii. De cele mai multe ori, se folosesc de acest sistem pentru a evita sancțiuni administrative.”

Amendați un italian și o româncă

Poliția locală din Sesto San Giovanni a sechestrat recent două vehicule și a impus sancțiuni asupra a doi proprietari care circulau cu mașina înregistrată în străinătate. Astfel, un italian a fost pedepsit pentru că avea numere de înmatriculare olandeze și o femeie română a fost amendată pentru că deși era rezidentă în Italia de mai mult de 60 de zile, circula cu o mașină înscrisă în România.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Un fenomen, cel al mașinilor care circulă pe teritoriul Italiei cu numere de înmatriculare străine care îi privește de cele mai multe ori și pe cetățenii italieni care își cumpără automobile de mare putere și le înmatriculează în străinătate pentru a nu plăti taxele impuse. Pe lângă aceștia sunt și imigranții care folosesc numere străine cu speranța de a fi de negăsit când cad în vizorul poliției sau al carabinierilor.”, spun cei de la Primăria din Sesto San Giovanni.

În ultimele zile au fost verificate în sistem 1511 de vehicule și au fost identificate 345 de persoane care par a nu corespunde cerințelor legale actuale. „Continuă activitatea susținută a Poliției Locale – a declarat primarul Roberto Di Stefano – care efectuează controale constante în teritoriu și cu sancțiuni aplicate infractorilor în conformitate cu noile standarde de siguranță impuse de lege. Numai cu monitorizarea continuă a străzilor și a locurilor publice putem proteja eficient siguranța noastră și putem contracara comportamentul incorect. Atenția noastră la aceste probleme este maximă și în colaborare cu poliția locală intenționăm să continuăm a urmări aceastăatitudine de fermitate și legalitate.”