Primar italian despre românii din Venaria Reale: „O comunitate în creștere și tot mai integrată”

Primarul orașului Venaria Reale (Piemont), a elogiat și felicitat comunitatea românească din această localitate, cu ocazia împlinirii a 2 ani de la înființarea Parohiei Ortodoxe Române „Sfântul Cuvios Ilarion cel Mare”.

„Astăzi se împlinesc 2 ani de când Biserica Ortodoxă Română a deschis parohia din Venaria”, a scris Fabio Giulivi pe pagina oficială de Facebook.

„O comunitate în creștere, tot mai integrată în țesutul orașului. O comunitate care nu trăiește doar din rugăciuni, ci și din gesturi importante de #solidaritate. Îi mulțumesc părintelui Valeriu de la Parohia Ortodoxă Venaria Reale, în numele întregii administrații municipale, pentru munca de conducere pe care o desfășoară cu multă pasiune și mereu cu multe proiecte noi”, a mai adăugat edilul italian.

Primarul Fabio Giulivi în vizită la Biserica ortodoxă română din Venaria Reale. Foto: pagina de Facebook Fabio Giulivi Sindaco

Pe site-ul Episcopiei Ortodoxe Române din Italia am putut citi mai multe informații cu privire la înființarea acestei parohii:

«Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Cuvios Ilarion cel Mare” din Venaria Reale a fost înființată în anul 2019, cu Binecuvântarea Preasfințitului Părintelui nostru Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei și din purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Arhiereu Vicar Atanasie de Bogdania, ca urmare atât a prezenței numeroase a credincioșilor, cât și a dorinței acestora de a avea un preot în mijlocul lor.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Actele deschiderii parohiei au fost depuse de către Preotul Paroh Valeriu Drăgănescu, în data de 27.09.2019. Gândul deschiderii parohiei a fost unul mai vechi, aici fiind desemnat ca slujitor Preotul Bogdan Filip.

Timp de un an, parohia nu a avut un spațiu liturgic (perioadă în care nu s-a slujit), ceea ce a făcut ca preotul Bogdan Filip, să fie mutat, din necesități practice, în altă parohie. Pentru Parohia Ortodoxă Română din Venaria Reale, a fost hirotonit și desemnat ca Preot Paroh, Teologul Doctorand Valeriu Drăgănescu.

Imediat după desemnarea acestui preot tânăr și harnic, Dumnezeu a rânduit ca să se găsească spațiul de cult necesar și să se semneze documentul oficial care a permis accesul creștinilor ortodocși într-o biserică catolică, aceasta situându-se în Venaria Reale, via Antonio Sciesa 61. La inaugurare au fost prezenți Pr. Protopop Marius Floricu și Excelența Sa, domnul Consul al României, Șerban Dumitrache.»