Primăriță din România: “Puneți mâna și munciți, nu mai așteptați să vă pice în gură” este îndemnul ei către sătenii din localitatea pe care o administrează

Irina Onescu, fostă prezentatoare MTV, aleasă primar în comuna Petriș, județul Argeș, face parte dintre noua generație de politicieni care comunică cu cetățenii comunei pe reteaua de socializare.

„Puneți mâna și munciți, nu mai așteptați să vă pice în gură! Ajutați-l și pe vecinul care poate nu se descurcă singur, ori nu are uneltele necesare. Nu ar trebui să pretindeți bani sau recompense pentru o inițiativă care ține de bun simț. Nu vă cad mâinile dacă vă sacrificați 2-3 ore dintr-o zi, într-o lună, pentru o acțiune de voluntariat. Vom da și amenzi de acum inainte. Dacă altfel nu se poate”, a scris Irina Onescu pe pagina sa de Facebook.

Totul a pornit de la inițiativa primăriței de strângere a gunoaielor din comună. Localnicii nu s-au prea înghesuit la munca voluntară, acest fapt făcând-o pe aceasta să le reproșeze public lipsa de voință și bun simț:

„Probabil ați sesizat că ieri și astăzi am încercat, pe cât se poate, să curățăm buruienile, rugii și iarba, crescute excesiv pe marginea drumului (intersecție DN7-Petriș-Corbețti-Roția Nouă). De ce nu s-a facut acest lucru până acum? Iată o întrebare cu două răspunsuri, în egală măsura valabile. Probabil v-ați aștepta să arunc din start vina în ograda administrației anterioare. Dar nu voi face asta. Vina administrației cade pe locul 2. Pentru că înainte de toate cred că este vina noastra, a celor care locuim aici și care nu ne obosim să tundem cei câțiva metri pătrați de iarbă din fața casei, ori să igienizăm, să toaletăm și să întreținem câtuși de puțin această comună.

Nu aveți nicio scuză, mulți dintre voi, pentru faptul că vă lăsați îngropați în bălării și mizerie, chiar la voi acasă. Ori că așteptați să vină altcineva să vă facă curățenie în ogradă. Gunoaiele din poze au ieșit la suprafață după ce s-au înlăturat primele straturi de vegetație. Le-am lăsat acolo momentan, să le „admirați” și să vă „bucurați” de ele. Îmi imaginez că este tare greu să strângeți în urma voastră… ”, a mai scris primărița pe Facebook.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Românii, corigenţi la simţul civic?

Românii apreciază civilizaţia din Occident, dar nu sunt dispuşi să respecte reguli elementare acasă, precum liniştea publică, regulile de circulaţie sau păstrarea curăţeniei. De cealaltă parte, nici statul nu reuşeşte să dezvolte programe de încurajare a spiritului civic, deşi Europa oferă numeroase exemple de succes.

Un studiu întocmit de Asociaţia „Voluntar pentru cetăţenie activă” arată că românii sunt dezinteresaţi de binele comun şi de implicarea benevolă în dezvoltarea comunităţii, deşi laudă adesea stilul de viaţă „civilizat” al occidentalilor. Chiar şi aşa, când se întorc din străinătate, discriminarea şi abuzul revin la ordinea zilei, deşi atât legislaţia din România cât şi cea europeană condamnă aceste practici.

Distribuie acest articol