Primarul orașului Iași: Românii se întorc acasă, cei mai mulți din Marea Britanie și Italia

Iașiul a ajuns al doilea oraș din România, după București, cu o populație de aproape 400 de mii de locuitori, a declarat primarul orașului, Mihai Chirica, într-un interviu la Hotnews. La care se adaugă circa 60 de mii de studenți, devansând astfel Clujul, Timișoara sau Constanța.

Potrivit lui Chirica, creșterea se datorează celor care s-au întors în ultimul timp din străinătate dar și afluxului de cetățeni din R.Moldova. Față de recensământul din 2011, populația orașului a crescut cu ciorca 60.000 de locuitori și orașul a ajuns pe locul doi, ca număr de locuitori, după București, devansând Cluj-Napoca, Timișoara și Constanța. Creșterea se datorează românilor plecați la muncă și care s-au întors acasă, cetățenilor din Republica Moldova, dar și oamenilor care au plecat din alte orașe din România și s-au stabilit în Iași.

„Țara care repatriază cel mai mult în momentul de față este Marea-Britanie, ceea ce este foarte bine fiindcă avem oameni foarte valoroși acolo.”, susține Chirica

„A doua țară care repatriază este Italia, deoarece a intrat în recesiune economică și oferă niște salarii asemănătoare cu ce poți câștiga în România. Salariul mediu în România pentru un meseriaș de calitate este cam 1000 de euro net. 1.000 de euro pe care poți să-i dai familiei stând lângă copiii tăi, lângă soția ta. Dacă te duci să muncești în Italia, Spania, Marea Britanie, nu te întorci cu 1000 de euro la familie în fiecare lună, fiindcă ai acolo alte cheltuieli, nu stai cu familia, motiv pentru care le recomand celor plecați să se întoarcă, să testeze măcar ce se întâmplă în România”, e explicat primarul Iașiului.

„Mai avem 25.000 de cetățeni ai Republicii Moldova rezidenți în Iași. Și nu mai ascund faptul că ei investesc foarte mult, construiesc locuințe, le vând direct în Republica Moldova, în marea lor majoritate și-au cumpărat case în municipiul Iași. Unele sunt locuite, altele sunt ca o rezervă bancabilă. Este adevărat că nu toți dintre cei care au cetățenie românească muncesc aici și trăiesc aici. Mulți dintre ei au profitat de acest lucru și au plecat spre Europa de Vest, ceea ce nu este neapărat rău, pentru că se întorc acasă cu o nouă configurație mentală, în ceea ce privește diferența dintre Rusia și Europa de Vest”, a mai spus primarul Iașiului, Mihai Chirica pentru Hotnews.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI