„Lăsați imigranții să vină la noi, avem nevoie de ei!” Apelul disperat al primarului unei localități din Italia

Primarul din Ventotene, provincia Latina, Lazio, Gerardo Santomauro, solicită să poată fi cazați și integrați pe teritoriul localității pe care o administrează familii de migranți cu copii de vârstă școlară sau copii orfani, pentru a împiedica închiderea școlilor primare și gimnaziale din cauza numărului redus de elevi. La școala din Ventotene sunt înscriși în acest an școlar la clasele primare un total de 8 elevi, iar la gimnaziu doar 2 elevi!

Localitatea Ventotene este de fapt o mică insulă în marea Tirenică, aproape de coastă și reprezintă cel mai meridional teritoriu al regiunii Lazio. Aflată în apropierea insulelor Santo Stefano și Ponza, insula Ventotene are o suprafață de 1,54 km² și constitue cea mai mică localitate din Italia centrală, cu o populație de 763 de locuitori conform datelor Istat din februarie 2017.

Dacă în timpul sezonului estival insula este plină de lume, cum sosește toamna populația rezidentă se reduce, mulți locuitori alegând să se mute la Formia unde găsesc mai ușor de muncă iar tinerii își pot continua studiile.

„Apelul nostru este adresat Ministrului Educației Valeria Fedeli”, a adăugat primarul Santomauro, „căruia îi cerem să ne ofere condiții pentru a asigurara educația pe insulă a copiilor de până la 14 ani”.

„Acceptarea și integrarea de familii de migranți în mijlocul nostru”, a continuat Santamauro, „pentru noi este ca o deschidere a insulei către lumea exterioară, o modalitate de a deveni un nou simbol de deschidere și acceptare față de Europa, față de cei nevoiași care au nevoie de ajutor iar pentru noi devin adevărate resurse. Avem aici deja mulți străini, în special din România, care trăiesc în pace și armonie cu noi toți și ne sunt de mare ajutor.”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Nu toți locuitorii insulei sunt de acord cu inițiativa primarului

Sunt totuși parte dintre locuitorii din Ventotene care se opun inițiativei primarului de a popula insula cu migranți:

„Cine ne spune că oamenii care vor veni sunt cinstiți și responsabili și dacă vor fi în siguranță copiii noștri?”

„Dacă sosesc migranții, vine un medic pediatru fix pe insulă pentru copiii noștri ? Nu cred”. spune un rezident reflectând cu suspiciune.

„Într-o insulă de doi kilometri pătrați, ce-ar putea găsi de muncă părinții acestor copii? Că iarna nu avem nici noi ce lucra!”

„Avem deja prea multe dificultăți”, spun alți rezidenți, „nu avem un medic, nu există un liceu aici. Cum putem găzdui alte persoane într-o situație plină de lipsuri ca a noastră? Ce vor face ei, cum se vor descurca? În ce măsură ne va sprijini statul?”

Se așteaptă decizia ministrului

În aceste condiții, pentru soarta școlii din Ventotene rămâne decisivă decizia ministrului Educației și după propunerea primarului înaintată la minister nu ne rămâne altceva de făcut decât să așteptăm să vedem dacă inițiativa lui Gerardo Santomauro va fi aprobată sau nu de către ministrul Educației, Valeria Fedeli.