Prime de instalare pentru românii care se întorc din străinătate. Câţi bani pot primi dacă se angajează în țară

Românii care se întorc din străinătate şi se angajează în ţară pot obţine prime de instalare de până la 15.000 de lei.

Primele de instalare sunt sume de bani ce se acordă șomerilor ce se angajează pentru cel puțin un an în anumite localități, departe de domiciliul sau reședința lor obișnuită. Potrivit unor modificări aduse recent la Legea șomajului, și românii care au lucrat în străinătate în ultimii trei ani pot să ceară aceste prime de instalare, dacă îndeplinesc condițiile legale, scrie avocatnet.ro.

„Prima de instalare se acordă și persoanelor de cetățenie română care și-au exercitat dreptul la liberă circulație a lucrătorilor în spațiul Uniunii Europene și Spațiul Economic European pe o perioadă de cel puțin 36 de luni”, scrie în Legea șomajului acum.

Practic, prin asta, statul român încearcă să stimuleze întoarcerea lucrătorilor români din străinătate.

Românii care se întorc trebuie să se încadreze în muncă în localitatea de domiciliu/reședință sau în localitățile învecinate acesteia, iar localitatea respectivă să se afle în una dintre zonele prevăzute în Planul național de mobilitate. Localitățile din acest plan se regăsesc în Hotărârea Guvernului nr. 903/2016 și pot fi consultate aici.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Cuantumul primei e diferit, după cum urmează: 12.500 de lei, pentru persoana fără loc de muncă ce îşi schimbă domiciliul pentru a se angaja; 15.000 de lei, pentru persoana fără loc de muncă ce îşi schimbă domiciliul pentru a se angaja şi care este însoţită şi de membrii familiei.

Distribuie acest articol