Primii refugiați ucraineni au sosit în Italia cu autocare înmatriculate în România și Ucraina

Primul autocar cu numere de înmatriculare din Ucraina, cu aproximativ cincizeci de refugiați la bord – majoritatea femei și copii care fug de ororile războiului – a sosit în Italia în dimineața zilei de duminică, 27 februarie, la punctul de trecere a graniței italo-slovene de lângă localitatea Fernetti (Trieste). Înaintea acestuia, în autocarele și mașinile cu numere de România s-au aflat alți cetățeni ucraineni.

În așteptarea autocarului ucrainean se aflau forțele de ordine, respectiv carabinierii, precum și Poliția și Garda Financiară, care efectuează în mod regulat controale la frontieră. Majoritatea refugiaților de naționalitate ucraineană se îndreaptă spre casele rudelor, prietenilor sau cunoștințelor, în principal în localitățile din nordul Italiei, cum ar fi Brescia, Vicenza, Milano. Mai sunt cei care se îndreaptă către Roma, informează Messaggero Veneto.

Autocarul este unul dintre cele folosite pentru transportul de persoane pe distanțe lungi, probabil aparținând unei companii germane, și ar fi primul vehicul plin cu refugiați care a ajuns la Fernetti, cel mai apropiat punct de trecere a frontierei în Italia, pentru cei sosiți din Estul Europei.

În aceeași dimineață de duminică, precum și cu o zi înainte, în autocarele înmatriculate în România și în alte câteva autoturisme particulare au sosit alți câțiva refugiați, care au fost luați în evidență de forțele de ordine italiene.

Pe parbrizul autocarului ucrainean se putea vedea inscripția cu ruta parcursă: „Cherkasy – Genova, prin Kiev, Jytomyr, Rivne, Ternopil, Lviv”. Din fericire, au apucat să treacă prin Kiev înainte de începerea bombardamentelor care și acum continuă în capitala Ucrainei.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

La bordul autocarului se aflau femei și copii, unii în vârstă de doar câteva luni, care au plecat în urmă cu două zile din Ucraina, de teama războiului. Soții lor, potrivit relatărilor sărmanelor femei, au rămas în țara lor natală, pentru a-și apăra patria. Toate au lansat un apel, „ca pacea să revină cât mai curând”.

Intrarea refugiaților ucrainieni în regiunea Friuli Venezia Giulia este raportată și la punctul de trecere a frontierei italo-austriace de la Tarvisio. Și în acest caz, conform mărturiilor forțelor de ordine italiene, sunt mașini particulare cu refugiați care se îndreaptă, de asemenea, spre nordul Italiei.

Distribuie acest articol