Primul ministru italian, Giuseppe Conte, și-a anunțat demisia

Giuseppe Conte, prim-ministru al Italiei, și-a prezentat marți, 20 august, intenția de a demisiona din funcție, potrivit presei din Peninsulă. Decizia vine ca urmare a ruperii coaliției dintre Liga lui Matteo Salvini și Mișcarea 5 Stele.

Demisia prim-ministrului a fost anunțată în ședința din Parlamentului: „La sfârșitul acestei dezbateri voi merge la Președintele Republicii pentru a-i înainta demisia mea”, a spus Giuseppe Conte.

Conte este de părere că Salvini, ministru de interne și vicepremier, se face vinovat de ruperea coaliției de guvernare. Premierul demisionar a mai spus în fața Parlamentului italian că Salvini, cunoscut pentru pozițiile dure anti-UE, trebuie să răspundă în fața justiției pentru relațiile neprincipiale cu Rusia.

„Dragă Matteo Salvini, ar fi trebuit să retragi miniştrii din Guvern. Eu aş fi fost avocatul poporului, dar din cauza acestei acţiuni Guvernul acesta se încheie aici, voi merge la preşedintele ţării pentru a-i oferi demisia mea din funcţia de prim-ministru”, a declarat Giuseppe Conte în Parlament înaintea dezbaterii moţiunii de cenzură iniţiate de partidul Liga Nordului (extremă-dreapta).

Demisia lui Conte îi va permite preşedintelui Sergio Mattarella să declanşeze consultări cu partidele politice, pentru a stabili dacă pentru formarea unui nou guvern este posibilă alcătuirea unei noi majorităţi parlamentare sau sunt necesare alegeri anticipate.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Matteo Salvini, care mizează pe un important nivel de popularitate, cere organizarea unor alegeri legislative anticipate, în speranţa de a obţine o victorie şi de a guverna singur ţara.