O profesoară româncă predă în unul dintre cele mai renumite licee din Roma: „Am fost primită cu mult drag și cu respect”

Printre cei peste un milion de români care trăiesc în Italia, se află și profesori sau învățători care își desfășoară activitatea în sistemul de învățământ italian. După ce profesorii români și-au demonstrat studiile și capacitățile pedagogice, au ajuns să predea elevilor italieni, dar și celor de alte naționalități, materii pentru care s-au pregătit la universitățile din România.

Cu siguranță nu a fost ușor să obțină posturile respective, dar determinarea, încrederea în cunoștințele pe care și le-au însușit și dorința de a demonstra că nu sunt cu nimic mai prejos decât colegii lor italieni, le-au adus în cele din urmă satisfacția împlinirii pe plan profesional.

Este și cazul profesoarei Valentina Popa, absolventă a Facultății de Filologie, secția limba și literatura română/limba engleză de la Universitatea Dunărea de Jos, din Galați, care trăiește de mai mulți ani în Italia, la Roma, împreună cu familia.

La câteva zile după începerea noului an școlar, Valentina a scris cu mândrie justificată, dar și cu o oarecare nostalgie pe profilul ei de Facebook:

„Astăzi îngerii mi-au zâmbit. După 7 ani, m-am întors în clasa de liceu, chiar dacă nu am încetat niciodată să predau, emoția începerii unui parcurs ca profesor de limba engleză într-un liceu lingvistic și clasic de stat, unul dintre liceele renumite ale Romei, m-a devorat… paradoxal, sala de clasă mi-a dat toată energia ei și m-a transpus într-un labirint al îngerilor. Catedra și copiii sunt îngerii mei protectori, iar cei de la acest liceu sunt într-adevăr îngeri, de la copii, personal didactic, colegi și direcțiunea școlii. Am fost primită cu mult drag și cu respect deosebit, fără ca cineva să pună problema naționalității.
M-am întors în timp, vreme de o secundă și mi-am amintit debutul meu în învățământ, într-un sat din județul Galați, acum douăzeci de ani… nimic nu s-a schimbat. Lumina din ochii copiilor, forța purificatoare a tablei și a cretei m-au dus din nou în paradis.”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
@rotalianul