Profil italian fals pe Facebook fură identitatea unei artiste românce și insultă victimele cutremurului de la Ischia

„Sara Lalli” a fost denumit profilul Facebook care s-a dovedit a fi un fals și care a indignat o Italie întreagă însultând populația orașului Napoli și a insulei Ischia, în urma cutremurului din seara zilei de 21 august.

„Speram să erupă Vezuviul și să vă termine dar e bine și că a fost cutremurul…” scria falsul profil pe pagina de Facebook, profil care se semna Sara Lilli, model de profesie, cu reședința la Monza, în nordul Italiei și care folosea mai multe fotografii ale artistei românce Antonia Iacobescu, ca fiind proprii.

Mesajul se adresa locuitorilor orașului Napoli și ai insulei Ischia lovită de cutremurul în urma căruia și-au pierdut viața două persoane și alte zeci au fost rănite, în cursul zilei de ieri, când încă pompierii se chinuiau să extragă pe cei trei frățiori Ciro, Mattias și Pasquale de sub dărâmăturile casei care se prăbușise peste ei.

În urma numeroaselor reclamații din partea utilizatorilor, profilul respectiv a fost închis iar poliției nu i-a trebuit mult să constate că fotografiile folosite nu erau proprii ci ale unei unei cântărețe și modele românce, Antonia Iacobescu, care nu avea nici o legătură cu acest profil și nu era la cunoștință de furtul de identitate pe care îl subise.

Așadar, se prefigurează un caz de infracțiune gravă, în cazul în care Antonia Iacobescu v-a intenționa să depună plângere.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Dar cum să ne protejăm de profilele false pe rețelele de socializare, cum să ne dăm seama dacă profilul lor de fapt aparține celui care scrie sau dacă, la fel ca în cazul „Sara Lalli“, a fost furat de la cineva?

În cele mai multe cazuri, trebuie doar să faceți click cu butonul din dreapta al mouse-ului pe fotografie și să alegeți opțiunea „Căutare imagine pe Google“. În cazul în care fotografia a fost furată și este prezent și pe alte site-uri și profiluri cu nume diferite, vi se vor arăta toate rezultatele. În acest caz, profilul va trebui semnalat la administrația Facebook, care va proceda la eliminarea sa. Așa cum s-a întâmplat și cu profilul odioasei „Sara Lilli”.

@rotalianul