Programări la consulate, Ambasada României în Italia atenționează: nu apelați la serviciile unor intermediari

Reprezentanții Ambasadei României în Italia reamintesc că programările pentru serviciile consulare se obțin exclusiv prin intermediul aplicației informatice creată de Ministerul Afacerilor Externe: www.econsulat.ro și recomandă cetățenilor români să nu apeleze la serviciile unor persoane sau societăți de consultanță care pretind a fi colaboratori ai Secției Consulare a Ambasadei sau ai oficiilor consulare din Italia. Datele persoanelor pot fi furate și folosite în scopuri ilegale de către acești intermediari.

„Oficiile consulare nu colaborează cu astfel de entități. Apelând la un intermediar, vă expuneți inclusiv la riscul sustragerii de date personale și nu veți avea posibilitatea să efectuați modificări asupra cererii dumneavoastră, să vă reprogramați sau să adăugați documente la cerere”, se arată într-o postare pe pagina Facebook a Ambasadei.

Programările pentru serviciile consulare se obțin exclusiv prin intermediul aplicației informatice creată de Ministerul Afacerilor Externe: www.econsulat.ro. În cazul în care persoana întâmpină probleme în efectuarea programării poate consulta pagina https://www.econsulat.ro/Home/CumFunctioneazaSistemul sau ghidurile publicate pe site-ul de internet: https://roma.mae.ro/node/479.

Oficiile consulare nu percep taxe pentru programări sau pentru prestarea de servicii consulare, cu excepția celor prevăzute de lege:

  • contravaloarea blanchetei pașaport simplu electronic – 59 euro;
  • pașaport simplu temporar – 20 euro;
  • 3 euro – pentru servicii (ex: procuri) cu incidență notarială.

În actualul context al pandemiei, la fel ca în cazul tuturor instituțiilor care activează pe teritoriul Italiei, oficiile consulare ale României au luat măsuri pentru furnizarea de servicii consulare în condiții de siguranță și predictibilitate, aspect care a dus și la o ajustare a numărului de locuri disponibile pentru programări într-un interval de aproximativ 30 de zile. „Vă recomandăm să verificați periodic disponibilitatea unor noi locuri și să efectuați programarea la oficiile consulare pe www.econsulat.ro în mod individual”, au transmis reprezentanții Ambasadei României în Italia.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI