Proprietara româncă a unui restaurant din Italia a impresionat localnicii: „O masă gratis pentru oricine are nevoie”

Inițiativa unei românce din Italia, care are un restaurant în localitatea Tivoli, la doi pași de Roma, a impresionat comunitatea locală și a primit numeroase laude pe paginile rețelelor de socializare. Raisa Claudia Hampau, proprietara restaurantului Taverna di Dracula, a anunțat că, pentru restul lunii noiembrie, va oferi o masă caldă persoanelor nevoiașe care întâmpină dificultăți economice deosebite în această perioadă de criză Covid-19.

„Taverna di Dracula devine Caritas pentru restul lunii noiembrie”

În timp ce toți proprietarii de restaurante, baruri și pizzerii se luptă cu efectele economice dezastruoase ale crizei generate de pandemia de coronavirus, există și oameni care se gândesc la cei care sunt și mai afectați decât ei, la cei care nu își permit poate nici măcar o masă caldă de-a lungul zilei. „Între 10 noiembrie și 3 decembrie, sunt așteptate toate persoanele nevoiașe la un prânz cald, între orele 12.30 – 14.30”, scrie în anunțul din fața restaurantului Taverna di Dracula din Tivoli. Pentru Raisa Claudia Hampau foamea nu are naționalitate și în mărinimia gestului său, femeia română a ținut să precizeze: „Nu ezita să intri! Aici nu vei fi judecat că ți-e foame sau că ești de altă naționalitate!”

Claudia l-a rugat deja pe preotul român din Tivoli să aducă la cunoștința persoanelor în dificultate financiară acțiunea ei: „Dumnealui știe mai bine ca mine cine are într-adevăr nevoie, dar noi nu vom face niciun fel de diferențe, vom oferi o masă caldă gratis la oricine ne va intra pe ușă, în orarul stabilit.”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Taverna di Dracula, restaurant cu specific românesc în Tivoli – Italia

Totul, bineînțeles, cu respectarea măsurilor de prevenire și protecție împotriva virusului Sars-cov-2.

Guvernul italian a adoptat noi măsuri restrictive în contextul pandemiei de Covid-19, care se aplică începând cu data de 6 noiembrie și până pe 3 decembrie 2020. Italia a fost împărțită în zone roșii, portocalii și galbene, în funcție de nivelul de risc legat de Covid. Tivoli, aflat în regiunea Lazio, este în zona galbenă, ceea ce înseamnă că restaurantele vor fi deschise până la ora 18.00.

România, în sufletul și pe masa românilor oriunde ar fi în lume

Hampu Raisa Claudia are 38 de ani și a deschis restaurantul Taverna di Dracula pe 2 februarie 2019, iar la inaugurare au participat primarul și viceprimarul localității. Numele l-a ales pentru a face face publicitate țării noastre: „Pe monitorul aflat în interiorul restaurantului se pot vedea continuu imagini filmate în România”, ne-a spus mândră Claudia care folosește în bucătărie numai produse românești.

Taverna di Dracula, restaurant cu specific românesc în Tivoli – Italia

Antreprenoarea româncă a punctat inițial asupra comunității mari de români din zonă, dar a avut minunata surpriză ca un procent de aproape 90% dintre clienții care îi trec pragul să fie străini: „50% ruși, 20% americani, 20% alte naționalități și 10% italieni si români. Meniul este 100% românesc și băuturile de asemenea”, ne-a explicat cu o precizie matematică Claudia Hampu.

Taverna di Dracula, restaurant cu specific românesc în Tivoli – Italia

„Statul italian cu o mână ne-a dat și cu două ne-a luat”

Până la începutul lunii martie, când Italia întreagă a intrat în carantină, restaurantul Taverna di Dracula din Tivoli se mândrea cu recenzii foarte bune, întrecând mai toate restaurantele din localitate. Renumele, făcut într-un timp relativ scurt, l-a ajutat să își revină după primul „lockdown”, dar dificultățile nu au fost totuși puține: „Sunt sigură că problemele cu care ne-am confruntat au fost mai mici ca ale altora, de aceea nu m-am plâns și nici nu o să mă plâng”, ne-a mărturisit Claudia.

Am întrebat-o dacă a fost cumva ajutată de autorități și răspunsul a fost unul care nu ne-a mirat: „Statul italian cu o mână ne-a dat și cu două ne-a luat și cu asta am spus totul. În perioada asta, în Italia, dacă nu reușești să faci singur ceva și aștepți de la stat dai repede faliment. Deja în localitatea noastră avem multe activități care au închis de tot și până la anul vor mai fi cu siguranță și altele, sper să nu fiu și eu printre ei, dar oricum nu mai depinde de puterea proprie.”

Vremuri tulburi, probleme fel de fel, viitor incert, dar nimic din toate acestea nu ne poate împiedica să fim și să rămânem Oameni: „Oricum, sunt de părere că în lume sunt foarte mulți români care fac caritate, așa că nu e nevoie să scrieți despre mine…” Am scris, Claudia. Pentru că avem nevoie să știm că mai există Oameni, Generozitate și, mai ales, Umanitate!