Protest al moldovenilor din Italia, după ce a fost pus lacătul pe biserica în care se rugau

În orașul italian Mestre, din regiunea Veneto, comunitatea ortodoxă moldovenească, care include și membri români, ucraineni și georgieni, a organizat o serie de proteste pașnice pentru a cere redobândirea accesului la clădirea unei biserici, informează La Nuova Venezia.

Aceste proteste au loc în fiecare duminică, ca răspuns la faptul că, la începutul lunii septembrie, ortodocșii din estul Europei au găsit lacătele schimbate la biserica neogotică a fostului spital Umberto I, care le servea drept lăcaș de cult din 2015.

Biserica a fost dată în folosință arcidiecezei greco-ortodoxe din Italia prin acord cu primăria, dar a fost mereu întreținută și folosită de comunitatea moldovenească.

photo_2023-11-13_14-47-01
Sursa foto: La Nuova Venezia

După moartea arhiepiscopului Gennadios Zervos în 2020, politica succesorului său, Mitropolitul Stavropoulos Polykarpos, s-a schimbat, ducând la blocarea accesului comunității la biserică și la o bătălie legală în curs, dar până acum nu s-a dat dreptate părintelui Anatolie Bitca, liderul comunității.

În cadrul protestelor de duminică, 12 noiembrie, credincioșii au mărșăluit prin Mestre, purtând icoane și cântând imnuri religioase, cerând să se facă dreptate și să aibă acces la biserica lor.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Protestatarii au trecut prin Piazza Ferretto, au mers spre Primăria Mestre și s-au întors în fața porților închise ale bisericii.

Părintele Anatolie Bitca a explicat că au trimis petiții către Primăria din Veneția, cerând o soluție, dar până acum nu s-a rezolvat nimic:

„Am trimis două e-mailuri certificate cu strângere de semnături către Primăria din Veneția, la care facem apel pentru a găsi o soluție și pentru noi. Dar până acum nu ne-au primit. Moldovenii sunt numeroşi, toţi sunt muncitori, femeile noastre sunt angajate la familii italiene, bărbaţii lucrează în oraş, mulţi au devenit antreprenori”.

El a continuat: „În primul rând, bineînțeles, am dori să continuăm să ne rugăm și să folosim biserica la care am contribuit să o facem să devină ceea ce este, investind bani, primăria știe, sunt bucăți din viața noastră înăuntru. În a doua instanță cerem o soluție.”

photo_2023-11-13_14-46-43
Sursa foto: La Nuova Venezia

A subliniat contribuția moldovenilor la comunitate, inclusiv angajarea lor în diverse sectoare ale orașului. A mai menționat că, pe lângă dorința de a se ruga în biserica lor, comunitatea cere și o soluție la situația actuală.

Comunitatea a apelat chiar și la Patriarhul de Veneția, Francesco Moraglia, pentru ajutor, dar nu au primit încă un răspuns.

Cu contractul de utilizare a bisericii care expiră pe 23 decembrie, părintele Bitca speră la o rezolvare înainte de această dată.

Este de menționat că moldovenii sunt a treia cea mai mare comunitate din zona venețiană, cu peste 7000 de membri.

Distribuie acest articol