PSD promite mărirea salariului minim la 1.450 de lei și alte avantaje economice, odată cu învestirea noului guvern.

”Imediat după învestirea noului Guvern vom crește salariul minim pe economie de la 1250 de lei la 1450 de lei. Vom elimina contribuțiile de sănătate pentru toți pensionarii. Pensiile mai mici de 2.000 de lei vor fi scutite de impozitul pe venit. Vom anula HG 800/2016 și vom adopta o HG ce va duce la ieftinirea medicamentelor care și-au pierdut patentul, în medie cu 35%. Vom aloca resursele necesare pentru demararea programului în ceea ce privește hepatita C, F3 (gradul de fibroză 3)”, a declarat Liviu Dragnea, președintele Partidului Social Democrat din România.

De asemenea, Dragnea a mai anunțat și o creștere a burselor studețești de la 86 de lei per student, la 201 lei per student, pentru fiecare universitate.

“De la 1 martie vor intra în vigoare unele măsuri: TVA zero pentru vânzarea locuințelor, pentru publicitate și pentru materiile prime din agricultură. De asemenea, va intra în vigoare acordarea unui tichet de vacanță în valoare de 1.450 de lei/tichet pentru fiecare bugetar. Pensia minimă va crește de la 400 de lei la 520 de lei. Reducerea impozitului pentru microîntreprinderi de la 2% la 1%, cele care au mai mult de un angajat, iar plafonul va crește de la 100.000 de euro la 500.000 de euro. Impozitul pe transferul proprietăților cu o valoare mai mică de 450.000 de lei va fi zero”, a mai declarat Livu Dragnea.

Printre proiectele mărețe pe care și le propune PSD anul viitor (și la care mulți dintre noi ne rezervăm dreptul să rămânem sceptici, totuși), se mai anunță și demararea programului PNDL2 (Programul Național de Dezvoltare Locală) care va asigura finanțarea a peste 5.000 de noi proiecte locale.

“Tot de la 1 martie se vor publica caietele de sarcini pentru începerea programului de construire a locuințelor pentru tineri, cu primul calup de 500. (…) Tot la 1 martie, plata subvențiilor în agricultură”, a mai adăugat Dragnea.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Specificând, de asemenea, că nu este o păcăleală, Dragnea a mai declarat că de la 1 aprilie, 2017, o altă serie de măsuri vor intra în vigoare, printre care și o ”lege a prevenției” care va ogbliga toate instituțiile de control să nu aplice sancțiuni înainte de a impune agenților economici să se conformeze dacă au fost găsiți în neregulă.

O altă măsură care va fi intra în vigoare de la 1 aprilie, spune Dragnea, va fi cea care prevede transportul gratuit pe calea ferată pentru toți studenții din România, specificând și că până în luna aprilie se dorește aprobarea în Parlament a ”Master Planului pentru Transport”.

“Tot de la 1 aprilie demararea procedurilor necesare pentru realizarea programului de achiziționare a 3000 de ambulanțe, pentru fiecare sat din România”, a spus el. Dragnea a precizat că în luna mai viitorul Guvern are în vedere implementarea programului “Startup Nation ce vizează alocarea a 10 mii de granturi nerambursabile cu o valoare de maxim 200 de mii de lei”.

De la 1 mai, în schimb, PSD își propune și demararea unui program vast de împădurire, care are în plan ca în jumătate de an să se împădurească 5.000 de hectare de pădure, ca apoi, în luna iunie, să se concentreze asupra finalizării procesului de selecție a celor mai bune oferte pentru dotarea Armatei Române, cu fregate sau corvete, avioane sau vehicule blindate. “În acest sens, cer actualului Guvern să nu semneze contracte ce vizează dotarea Armatei fără avizul noului Parlament”, a spus Dragnea.

De la 1 iulie, a mai precizat Dragnea, ”se va înființa Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții , va fi “adoptată Legea salarizării unitare” și va demara “programul de irigare a 1,3 milioane de hectare, reprezentând 40 de amenajări” și se vor finaliza studiile de prefezabilitate și “identificarea terenurilor pentru construcția spitalului republican și a celor opt spitale regionale”.

Luna august va aduce, printre altele, un program de construcție 500 de creșe și grădinițe și achiziția pentru următorii doi ani a tuturor vaccinurilor pentru populație, pe când din luna septembrie se va avea în vedere “demararea achiziției a cel puțin 20 de aeronave de către TAROM” și demararea “programelor de screening pentru depistarea bolilor”.

Însă, după toate aceste planuri mărețe, Dragnea este încă incert asupra intrării în vigoare a legii ce privește eliminarea celor 102 taxe nefiscale, lege depusă chiar de PSD în Parlament, în data de 10 octombrie, 2016, și despre care puteți citi mai multe aici, în articolul scris de noi la acea dată.

“Așteptăm decizia de mâine (vineri — n.r.) a CCR, iar în situația în care decizia va fi favorabilă, sperăm ca președintele României să promulge rapid această lege pentru a intra în vigoare de la 1 ianuarie. Sperăm, de asemenea, ca președintele Iohannis să promulge legea deja declarată constituțională privind creșterea, în medie, cu 15% a veniturilor din Educație și Sănătate. În cazul în care din diverse motive aceste legi nu vor fi publicate în Monitorul Oficial, am găsit procedurile legale în așa fel încât în prima lună de anul viitor ele să fie adoptate și să-și producă efectele. Doar ca informație, indiferent ce se întâmplă, dacă se întârzie sau nu, după 1 ianuarie, în proiectul nostru de buget sunt cuprinse efectele acestor legi”, a mai adăugat, la final, Liviu Dragnea.

Din opoziție, însă, a sosit imediat și replica președintelui interimar al PNL, Raluca Turcan, care afirmă, pe pagina sa de Facebook: “Declarația domnului Dragnea ascunde intenția unei creșteri generalizate a taxelor și impozitelor în România. Domnul Dragnea știe foarte bine că promisiunile lui sunt nesustenabile. Ele nu se pot face toate și în mod clar nu se pot face în intervalul prezentat de domnia sa, fără o creștere puternică a taxelor și impozitelor. Din discursul domnului Dragnea, lipsește răspunsul la întrebarea cum. Cum va face aceste lucruri, de unde va lua banii? Foarte multe cuvinte frumoase, foarte multe lucruri generale cu care toate partidele sunt de acord”.