Răspunsul unei sindicaliste românce din Italia la cererea unui italian de a avea o „badantă” fără contract de muncă

Meseria de îngrijitoare de bătrâni sau „badante”, așa cum este ea denumită în Italia, presupune acordarea de asistență, îngrijire, supravegherea vârstnicului și a stării sale de sănătate, însoțirea persoanei și acordarea de sprijin în afara casei sau în călătorii, pregătirea mesei, administrarea medicamentelor, realizarea menajului dar și acordarea de suport fizic și moral.

Există un contract național, „Contratto Collettivo Nazionale di Lavoro”, de la care nu ar trebui să se abată nimeni, acesta stabilește exact tratamentul juridic și retributiv la care are dreptul „badanta”. Numai că, de foarte multe ori din păcate, legea nu este respectată de așa-zisul angajator, iar femeile care fac această muncă sunt exploatate la negru, fără asigurări sociale, fără drept de pensie, șomaj și cu riscul să poată fi date afară în orice clipă.

O situație stânjenitoare în care o persoană căuta o îngrijitoare pentru un familiar, dar nu era dispusă să-i încheie și un contract de muncă conform normelor în vigoare, este povestită pe pagina sa de Facebook de Cristina Tanco, sindicalistă româncă în cadrul CGIL Sardinia:

«Astăzi intră un angajator în birou: „Aș dori o persoană pentru un vârstnic în Gairo, m-ați putea ajuta?” Cunoscând situația din Gairo am spus: „Sper cu contract… ” Domnul mă privește uimit ca și cum pentru prima dată ar auzi cuvântul „contract” și îmi răspunde: „Dar chiar trebuie??” Eu îi răspund că ar fi cel mai bine să-și caute singur deoarece noi munca la negru nu o promovăm. Mă întreabă cam cât l-ar costa. După ce îi dau toate informațiile îmi spune: „Dar noi nu ne permitem să plătim atât. Cum putem face??” „Nimic”, i-am răspuns zâmbind, „puteti să-l îngrijiți dumneavoastră sau celelalte rude, așa economisiți!”»

Nu acceptați să lucrați fără un contract de muncă!

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Veți pierde drepturi bănești la încheierea raportului de muncă, posibilitatea de a primi un ajutor de șomaj, precum și ani de vechime necesari la calcularea pensiei.

Nu vă veți putea niciodată justifica, susținând că nu cunoașteți legea, de aceea este recomandat să vă informați foarte bine despre drepturile și îndatoririle ce vă revin.

Vă recomandăm:

Încă de la începutul raportului de muncă, prezentați-vă și înscrieți-vă la un Sindicat sau un Patronat. Încă din momentul primirii contractului de muncă, cereți asistența unui avocat sau specialist. Pentru eventualele probleme legale, Sindicatul va numi un avocat care să vă reprezinte și care va fi plătit de angajator, respectiv cu 10% din suma ce ar trebui să o primiți în cazul unui litigiu.

Asigurați-vă de la început că în contract sunt prevăzute toate garanțiile dumneavoastră, că drepturile și obligațiile sunt clare. Denunțul unui contract de muncă încheiat nelegal se va face cu ajutorul unui avocat iar recuperarea drepturilor dumneavoastră retributive este mai dificilă și mai nesigură cu cât timpul în care ați acceptat acest tratament a fost mai îndelungat.

Nu trebuie să suportați în tăcere un tratament umilitor sau ofensator al angajatorului și al familiei acestuia. Adresați-vă avocatului dumneavoastră sau Sindicatului chiar și în cazul în care sunteți doar stresată la locul de muncă.