Reacția Ambasadei României în Italia la adresa opiniei disprețuitoare despre români a politicianului italian din Lombardia

Ambasada României în Italia a transmis pe pagina de Facebook un comunicat prin care își exprimă dezacordul față de gestul politicianului Niccolò Fraschini care a afirmat că cetățenii din nordul Italiei sunt disprețuiți acum, în urma răspândirii coronavirusului, de oameni ca locuitorii orașului Napoli care trăiesc în gunoaie, de francezii care nu au bidet la baie și de românii care provin dintr-o țară a cărei capitală are canalele pline de copii abandonați.

Redăm mai jos comunicatul Ambasadei României în Italia referitor la acest caz:

„În contextul unei nefericite opinii exprimate pe o rețea de socializare de către un reprezentant al autorităților locale italiene, care ulterior a fost reconsiderată, ne exprimăm dezacordul față de astfel de gesturi care creează dezbinare, într-un moment în care avem nevoie de și mai multă solidaritate. Declarațiile cu tentă xenofobă nu oferă soluții crizei.

Amintim că ambasadorul României în Italia, George Bologan, a fost prezent la începutul acestei săptămâni în Regiunea Lombardia, pentru a transmite încredere și apropiere, în clipe dificile pe care le traversează prietenii italieni și comunitatea românească din zonele afectate. Boala nu are naționalitate, iar gândurile noastre de susținere au fost adresate deopotrivă comunității italiene și celei românești.

În astfel de situații cooperarea și înțelegerea reciprocă a măsurilor luate de fiecare stat pentru blocarea propagării virusului, schimbul de date și elaborarea unor strategii de relansare economică, după regresul acestei crize vremelnice, sunt mult mai importante decât o polemică sterilă care provoacă antagonizare, în locul încrederii și optimismului de care avem nevoie. Subscriem, de asemenea, afirmațiilor Primarului din Pavia, Fabrizio Fracassi, și ne manifestăm încă o dată solidaritatea față de cei încercați de aceste momente dificile.”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

(Textul continuă cu varianta în limba italiană.)

Niccolò Fraschini ocupă funcția de consilier comunal la Primăria din Pavia, precum și cea de purtător de cuvânt al Consiliului Regional al Lombardiei.

Astăzi acesta scria pe Facebook:

„Noi, cei din Lombardia, suntem disprețuiți de oameni care trăiesc sistematic în mijlocul gunoaielor (napoletani et similia), de oameni care nu au bidet (francezi) și de oameni a căror capitală (București) are canalizările pline de copii abandonați. De la aceste persoane nu acceptăm lecții de igienă: stați liniștiți, când se vor termina toate astea, rolurile se vor inversa din nou.”