Un român despre reprezentanții comunității din Italia, la un post TV din România: „Sunt niște parveniți, dornici doar de afirmare personală”

Mihai Muntean, originar din București, fost angajat al Ministerului Apărării Naționale din România, emigrat de mulți ani în Italia, la Roma, a fost invitat în seara zilei de 15 august la postul de televiziune Realitatea TV, unde, în cadrul programului „Jocuri de putere” a punctat anumite aspecte din comunitatea românilor din Italia. Muntean a mai făcut referiri la atitudinea diasporei față de viața politică din România dar și la intervenția violentă a trupelor jandarmeriei împotriva manifestanților de la protestul din 10 august, de la București, la care și el a luat parte.

Într-o primă intervenție Mihai Muntean explică la postul de televiziune Realitatea TV atitudinea diasporei față de viața politică din România dar și încercările de politizare a comunității românești din Italia, în particular.

Niște parveniți, slab pregătiți profesional

«Părerea mea este că înscenarea monstruoasă din acea noapte, a avut ca scop principal discreditarea poate a ultimului corp de societate rămas nediscreditat de către grupul infracțional organizat de borfașii penali de la putere, pentru că diaspora este un segment al societății românești necontrolabil, nu au putut să-l controleze niciodată, au încercat și mai încearcă încă, prin infiltrare, prin așa-zisele filiale ale partidelor. Care și aici este un dubiu, cu legea partidelor care spune că sunt organizate în baza teritorial-administrativă a României și atunci, am întrebat eu întotdeauna și nimeni nu a știut să îmi răspundă: de când Roma este sub administrația teritorială a României, astfel încât partidele românești să aibă filiale acolo? Toate partidele, pentru că toate au încercat manevra asta! Au reușit să își adune câteva „măciuci cu urechi”, câteva „capete de baston” care sunt la fel ca și ei, foarte slab pregătiți profesional, oameni cu meserii dubioase, pe care îi caracterizează un singur lucru, dorința de parvenire! Atât că pe ăia îi mulțumești cu o carte de vizită unde scrie că sunt președinți ai filialei „nu știu care”, mai faci un selfie cu ei și ai scăpat, nu le dai nici măcar o „plasă de cadouri” electorală, cum se obișnuiește în România.» spune românul în discursul său.

Voiau să iasă măcel!

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Mihai Muntean susține în continuare că diasporenii la mitingul din 10 august au manifestat pașnic și că huligani plătiți să creeze și să provoace violență au avut rolul de a destabiliza și submina buna desfășurare a manifestației:

«Repet: diaspora este unica structură socială care nu este controlată din punct de vedere politic. Deja de ani buni se încearcă o divizare a românilor din țară de cei din diaspora, doar că, majoritatea au încă familiile în România iar această strategie nu funcționează. Asta s-a încercat și la mitingul din 10 august, pentru că a doua zi, când diasporenii erau plecați, nu mai erau jandarmi pregătiți de luptă, nu mai erau „țestoase” (forțe militare speciale – n.r.), erau jandarmi relaxați, în tricouri cu mânecuță scurtă. (…) Care este explicația unei schimbări atât de bruște?

În Piață au fost absolut oameni pașnici, cu excepția acelor găști de huligani și care puteau fi extrași foarte ușor din mulțime. Cum să arunci tu cu gaze în toți oamenii ăia când puteai să-i scoți pe huligani din mulțime și atunci se liniștea totul? De ce? Care-i logica? Ca să-i sperii și ca să-i învrăjbești, pentru că după fiecare rafală de gaze protestatarii huiduiau militarii, se încerca practic să se provoace masa mare a manifestanților ca să iasă măcel. Iar apoi să se justifice o intervenție și mai mare, și mai agresivă!»

Despre actuala clasă politică de la guvernare, românul diasporean afirmă:

„A doua zi ar fi trebuit să își dea demisia toate căpeteniile jandarmeriei dar și cei din toate structurile de conducere. Numai că în România nu există mentalitatea demisiei de onoare, oamenii ăștia nu au nici un fel de simț și responsabiliate, nu au simțul responsabilității instituționale, sunt niște interlopi care prin conexiunile politice și-au clădit niște cariere, care-s numai fum! Care dacă-i duci în gara Termini din Roma și îi lași acolo mor de foame, pentru că nu știu să facă nimic! Și ei vin și ne blamează pe noi, diaspora, care am luat totul de la început, de la zero, din rulote, din păduri, de peste tot și ne-am construit cariere, marea majoritate dintre noi.

Există în România mentalitatea greșită că ingineri sau alții ajung să spele babe la fund, dragilor, asta ne-a oferit piața muncii din țările în care am plecat, unii au reușit să progreseze dacă și-au găsit nișa profesiei lor, dar nici o muncă nu este umilă și nu este înjositoare atât timp cât o faci cu onestitate și îți câștigi banul muncind.”

Posibilitatea întoarcerii românilor în masă acasă, ar pune statul român într-o mare dificultate:

„Ferească Dumnezeu să se întoarcă românii în masă” – susține Mihai Muntean la postul TV Realitatea – „pentru că România ar fi incapabilă să îi primească. Ce job-uri le-ar putea asigura? Ce-ar putea oferi România în momentul ăsta unei mase de vreo 4 milioane de persoane, care, să presupunem că se întâmplă ceva și se întorc mâine acasă?”

Implicarea activă a comunităților de români din afară, în viața socială a României, este primordială:

„Am învățat un lucru în Occident, dacă nu lupți pentru drepturile tale, nu vine nimeni să ți le dea pentru obligații vor veni întotdeauna să te tragă de mânecă, pentru drepturi, nu.”

Întregul program al celor de la Realitatea TV care include și intervenția lui Mihai Muntean, român emigrat de mulți ani în Italia, o puteți urmări aici.