„Regina” badantelor: O femeie ducea badante la muncă în Italia, dar le șantaja și le lua banii

Într-un caz tulburător care aduce la lumină aspectele întunecate ale traficului de persoane și exploatării la locul de muncă, o femeie moldoveancă în vârstă de 42 de ani, din Cahul, a fost reținută de autoritățile locale în colaborare cu ofițerii INI (Inspectoratul Național de Investigații) pentru exploatarea a peste 10 îngrijitoare moldovence în Italia, în perioada 2017-2023.

Arestarea moldovencei, pe care Unimedia o numește în mod ironic „Regina” badantelor, marchează rezultatul unui efort susținut al autorităților care caută să facă dreptate victimelor.

Femeia racola persoane care doreau să lucreze ca badante, în Itali,a și le promitea salarii generoase, de până la 800 de euro pe lună, dar realitatea era cu totul alta, se menționează într-un comunicat al Parchetului.

La sosirea în Italia, victimele, cu vârste cuprinse între 30 și 70 de ani, au descoperit că salariul lor era semnificativ mai mic, unele dintre ele primind chiar și sume mizere, de 200 de euro pe lună.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Femeia își rezerva o parte din acești bani drept „comision” pentru găsirea locurilor de muncă.

Pe lângă salariile inadecvate, victimele au fost supuse unor condiții de muncă în regim de exploatare. Lucrau ore suplimentare fără a fi plătite și nu aveau contracte de muncă.

De asemenea, femeia le șantaja, amenințându-le că le va denunța autorităților în cazul în care durata lor de ședere legală de trei luni în Italia era depășită.

Situația a ajuns în atenția autorităților italiene după ce una dintre victime a avut curajul să vorbească și să ceară ajutor.

Aceasta a dus la formularea unei cereri de asistență juridică către procurorii din Moldova, care acum lucrează îndeaproape cu autoritățile italiene pentru a investiga pe deplin cazul.

În prezent, femeia din Cahul se află în arest la domiciliu, în timp ce investigațiile continuă

Procurorii PCCOCS (Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale) au reiterat că, în conformitate cu legea, femeia beneficiază de prezumția de nevinovăție până la probarea vinovăției. VIDEO mai jos: