Trei regiuni din Italia trec de la „zonă roșie” la „zonă portocalie” începând din 29 noiembrie, două regiuni devin zone galbene

Lombardia, Piemonte și Calabria devin din zone roșii zone portocalii, în contextul măsurilor impuse de guvernul italian cu scopul limitării răspândirii coronavirusului. Ministrul italian al Sănătății, Roberto Speranza, va semna în următoarele ore o nouă ordonanță care va stabili „zonă portocalie” pentru regiunile Calabria, Lombardia și Piemonte și „zonă galbenă” pentru regiunile Liguria și Sicilia.

Președintele Lombardiei, Attilio Fontana, a scris pe Twitter: „Datorită sacrificiilor lombardilor, acum suntem în zona portocalie și vom putea redeschide magazinele”. Fontana a precizat că peste puțin timp va fi publicată și decizia guvernului în acest sens.

„Trecerea regiunii Piemonte de la zonă roșie la zonă portocalie este un pas care răsplătește eforturile depuse, dar tocmai pentru ca eforturile să nu fie zădărnicite am prevăzut măsuri regionale pe care le voi adopta cu o nouă ordonanță împreună cu cea a ministrului Speranza”, a declara președintele regiunii Piemonte, Alberto Cirio, la Sky Tg24.

Ordonanța guvernului va intra în vigoare începând de duminică, 29 noiembrie, după publicarea sâmbătă în Monitorul Oficial.

Datele înregistrate în ultimele zile arată o scădere a numărului de cazuri noi în aceste regiuni, dar cu toate acestea situația rămâne una delicată și sunt necesare în continuare restricții importante. Zona portocalie indică oricum  o „zonă cu risc ridicat”.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Monitorizarea săptămânală confirmă că măsurile funcționează și datele sunt în Italia „încurajatoare”, dar acest lucru „nu trebuie să conducă la o relaxare prematură a măsurilor”, deoarece incidența cazurilor pozitive „este încă prea mare”, iar situația în spitale este critică, a mai specificat președintele regiunii Lombardia într-o scurtă declarație video.

Abruzzo, Campania și Val d’Aosta rămân deocamdată în zona roșie, precum și Toscana și provincia Bolzano.