Reportaj Digi24 despre românii din străinătate care se îmbogățesc de pe urma programărilor la consulate

Jurnalistul Sergiu Balaban, corespondent Digi24 în Italia, a publicat vineri, 1 noiembrie 2019, un reportaj despre intermediarii care efectuează programări pentru serviciile oferite de consulatele românești din Italia. Reportajul arată cum se îmbogățesc unii români pe spatele conaționalilor aflați în dificultate, luându-le bani pentru un serviciu care este de fapt gratis.

Balaban explică așadar, în mod detaliat, cum funcționează acest sistem și cum fac acești profitori să câștige bani „rezolvând” problema programării online pentru cei care apelează la ei, problemă pe care de fapt tot ei o crează inițial. Pentru a avea cât mai mulți clienți, aceste persoane, care de obicei se recomandă a fi avocați, consilieri legali și traducători, intră pe site-ul eConsulat.ro și crează mai multe programări cu date fictive sau cu datele persoanelor care au apelat în trecut la ei, ocupând astfel toate zilele disponibile în următoarele săptămâni pentru programare. Odată ce au făcut asta, cine dorește să își facă o programare pentru un serviciu consular de care de multe ori are nevoie urgent nu mai găsește nicio dată disponibilă în următoarea perioadă sau chiar în următoarele luni și este nevoit să apeleze la serviciul acestor persoane care se oferă, contra cost, să facă ele programarea, garantând că rezolvă problema chiar și în 2-3 zile.

„Am stat de vorbă cu o româncă din Milano care s-a lovit de această rețea. Femeia încearcă din septembrie să-și facă o programare pe site și de fiecare dată s-a lovit de erori”, relatează Sergiu Balaban.

Sergiu Balaban: Sistemul acesta de programări online l-ați mai folosit și în trecut?
Românca din Milano: Nu, e prima oară.

Sergiu Balaban: Înainte cum făceați?
Românca din Milano: Cum făcea tot românul. Stăteam la coadă cu orele în fața consulatului, ne treceam pe liste și reușeam. Sau făceam în România actele.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Sergiu Balaban: Ce faceți când sistemul se blochează așa?
Românca din Milano: Începi să-ți întrebi prietenii, să-ți întrebi cunoștințele. Spui că poate unul e mai isteț ca tine și a reușit să facă, așa îți vin mai multe sugestii. Printre care și să apelezi la anumite persoane. Ți se sugerează să apelezi la anumite persoane care te pot ajuta. Eu prima dată am crezut că te ajută voluntar, fără a aștepta ceva la schimb. Mergând înainte și încercând să aflu mai multe, mi-am dat seama că totul este contra-cost. Chiar în două, trei zile reușești să ai programarea.

Sergiu Balaban: Pentru cei care reușesc să facă programările online, în cât timp ar putea să le facă? Adică există un timp de așteptare..
Românca din Milano: Păi eu am încercat la sfârșitul lunii august și se presupunea că ar fi loc în decembrie. Acum, să încerc acum? Probabil aș reuși pentru anul viitor, cine știe când. Dar nici acum nu merge sistemul. Dacă aș apela la ei, aș reuși. Dacă aș suna două, trei persoane, într-o săptămână aș avea totul rezolvat. Dar nu este normal și nu este firesc. Trebuie să trecem peste faza asta și să facem să funcționeze lucrurile. Majoritatea românilor care merg la consulat, zilnic intră în contact cu o grămadă de persoane care propun lucrul ăsta și care chiar au făcut lucrul ăsta. Sunt acolo de azi pe mâine. De multe ori îți și râd în față: “păi da, tu ca prostul te chinui de nu știu când, iar eu uite că în două zile am rezolvat tot.”

Potrivit sursei citate, o astfel de programare costă între 50 și 100 de euro, în funcție de cât este de urgentă, iar media programărilor de acest gen, prin intermediar, ajunge la 15, chiar și 20 pe zi.

„O zi bună pentru rețea înseamnă 2000€. Zilnic, doar la Milano. Asta poate însemna aproximativ 40.000€ pe lună și dacă ar fi să calculăm la nivelul celor 7 consulate, suma totală pare incredibilă: 280.000 pe lună, adică 3.360.000€ pe an, în Italia”, adaugă jurnalistul de la Digi24.

Consulul General al României de la Milano, Adrian Georgescu, spune că știe despre această problemă, au fost făcute și denunțuri atât la Poliție, cât și la Garda de Finanțe, dar până la această dată nu s-au luat măsuri.

„Ceea ce am încercat noi să facem a fost să scoatem persoanele programate fictiv de către altcineva. Se folosea același număr de telefon de sus până jos (n.r. în lista programărilor zilnice). Noi am șters acele programări, persoanele au venit, nu s-au mai regăsit programate și au făcut scandal. Le-am oferit serviciile respective, dar le-am solicitat să ne dea o declarație despre modul în care au obținut aceste programări. Noi deținem deja o mulțime de astfel de declarații. Împreună le-am depus la Poliție și la Garda de Finanțe, se pare însă că sprijinul lor se lasă așteptat”, mai spune Adrian Georgescu pentru sursa citată.

O astfel de situație a fost identificată și la Londra în luna martie a acestui an, unde o persoană a făcut cinci programări cu același nume pentru aceeași zi, dar la ghișeu s-au prezentat alte persoane.

„Aseară colegii au printat listele cu programări pentru astăzi iar de dimineață am văzut că cetățeanul român Silvia Anda B. are, între orele 8.20 și 8.40, 5 programări pentru pașaport, toate pe numele ei. Surpriza a fost să se prezinte alte 2 persoane care au declarat că s-au reprogramat prin portalul www.econsulat.ro seara trecută iar 3 să rămână neutilizate.

Mergând pe firul problemei și verificând situația programărilor în portalul intern al aplicației www.econsulat.ro s-a descoperit faptul că cetățeanul român Silvia Anda B. mai are programate, nici mai mult, nici mai puțin de 26 programări pentru pașapoarte, inclusiv pentru data de 14 martie 2019.

O informăm, pe această cale, pe Silvia Anda B. că toate programările ei au fost anulate și pe voi, ceilalți cetățeni români, că au apărut 26 de noi programări disponibile.

De asemenea, vom «peria» sistemul și acolo unde s-au făcut abuzuri – din partea unor firme de intermedieri sau persoane fizice, vom lua măsuri astfel încât cei care au probleme cu actele să fie în măsură să și le rezolve în timp util”, se transmitea la acea dată pe pagina Facebook a Consulatului de la Londra.

„Ai o problemă? Pentru soluție scrie la … – fac programări la eConsulat.ro”

Cam așa sună publicitatea pe care și-o fac aceste persoane atunci când caută clienți, iar jurnalistul de la Digi24 i-a contactat personal pentru a vedea cum decurge un astfel de acord între omul care are nevoie de o programare și intermediarul care se îmbogățește profitând de nevoile oamenilor.

Sergiu Balaban: Cu programarea asta nu puteți să mă ajutați, vă rog? Dacă vă pricepeți mai bine decât mine?
Intermediar: Ba da, eu pot să vă ajut. Chiar săptămâna viitoare.
Sergiu Balaban: Să vă sun ca să mă puteți ajuta săptămâna viitoare?
Intermediar: Da, că trebuie să îmi dai documentele.
Sergiu Balaban: Și cam cât durează? Că eu aș avea nevoie și e destul de urgent. Cam în cât timp se pot rezolva treburile astea?
Intermediar: Săptămâna viitoare în aceeași zi.
Sergiu Balaban: În aceeași zi?
Intermediar: Da, da. Eu acum sunt la consulat.
Sergiu Balaban: Dar dumneavoastră lucrați acolo? La consulat sau…? Că aș veni direct acolo ca să mă puteți sfătui sau ajuta.
Intermediar: Nu lucrez pentru ei, nu. Poți să vii până aici?

„Pentru mine, dacă nu i-aș fi spus că sunt jurnalist, ar fi urmat o întâlnire la un restaurant din apropierea instituției, predarea documentelor cerute și plata integrală a serviciului. Apoi, fără să intru pe site măcar, aș fi beneficiat de o programare în regim de urgență chiar săptămâna viitoare. Ar fi trebuit să primesc ulterior indicații pe whatsApp: ce să spun în consulat, unde să aștept, cum să mă comport și ce indicații au fost trecute pe programare ca să pot dovedi că am făcut-o personal. Am urmat și de acasă procedura de programare pe site (acte notariale și declarații) ca să am un reper. Am analizat disponibilitatea din trei în trei zile până în aprilie 2020 și, deloc surprinzător: «Nu au fost găsite locuri disponibile în perioada solicitată. Vă rugăm să verificați periodic disponibilizarea unor noi locuri», scrie Balaban.

Concluzia?! De multe ori suntem nevoiți să apelăm la astfel de intermediari fiindcă avem impresia că prin sistemul online pus la dispoziție de statul român (care nu putem spune că merge bine, dar nu aia este problema principală) nu găsim date disponibile pentru a face o programare sau cea mai apropiată dată este peste câteva luni, iar noi avem nevoie mai repede de acel serviciu consular. Problema este că sunt tocmai acești intermediari care, pentru a câștiga ei mii de euro pe lună, fac programări fictive, ca mai apoi să le vândă pe sume exagerate, având în vedere că în mod normal este totul gratis. Iar acest lucru nu se întâmplă doar în Italia, ci și în alte țări.

Citește articolul integral și vezi reportajul video pe Digi24.ro.