Republica Moldova suspendă temporar toate cursele aeriene spre și dinspre Italia. Mesajul premierului Ion Chicu

Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică din Republica Moldova, prezidată de prim-ministrul Ion Chicu, a hotărât marți, 10 martie 2020, să suspende toate zborurile din și spre Italia. Măsura a fost instituită pentru a preveni răspândirea infectării cu noul coronavirus, va intra în vigoare începând de joi, 12 martie și va dura până în data de 31 martie, cu posibilitatea unei extinderi în caz de nevoie.

Premierul Moldovei a confirmat decizia printr-o postare publicată pe pagina lui de Facebook, precizând totodată că se iau toate măsurile recomandate de OMS pentru prevenirea răspândirii acestei epidemii și în țara sa. Până la această oră, în R. Moldova au fost confirmate 3 cazuri de infecție cu COVID-19, primul pacient fiind diagnosticat sâmbătă, 7 martie.

„Deoarece lucrurile în privința virusului COVID19 evoluează foarte rapid, pe parcursul zilei de astăzi a fost necesar să întreprindem mai multe acțiuni, menite să minimizeze efectele acestei epidemii”, a scris pe Facebook premierul moldovean.

„Vreau din start să cer scuze cetățenilor noștri, indiferent unde se află în acest moment, pentru dificultățile cu care Vă confruntați. Inclusiv, în urma deciziilor adoptate de noi astăzi.

Știu că Vă afectează enorm suspendarea procesului educațional în școli și grădinițe, or în marea majoritate a cazurilor nu aveți în grija cui să lăsați copiii.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Știu că mulți dintre Dumneavoastră sunteți prinși prin gări și aeropoarte în Italia, sau alte țări, și nu puteți ajunge acasă.

Știu că foarte mulți dintre Dumneavoastră sunteți profund îngrijorați de aceaste evoluții.

Dar noi suntem în situația să adoptăm unele măsuri extrordinare, pentru a proteja cetățenii de acest pericol. A trebuit să luăm decizia grea de a anula zborurile spre Chișinău din Italia și din țările afectate de virus. A trebuit să anunțăm vacanță. A trebuit să anulăm spectacole, concerte sau întruniri”, a mai transmis Chicu în mesajul său.

Prim-ministrul Republicii Moldova invită cetățenii moldoveni să manifeste „maximă înțelegere și responsabilitate” și mai precizează totodată că „suntem abia la început de cale în confruntarea acestui pericol pentru sănătatea și viața oamenilor.”

- Continuarea după publicitate -

„Am toată încrederea, însă, că dacă rămînem uniți cu toții, vom reuși să depășim primejdia. Vă mulțumesc tuturor pentru înțelegere și cooperare!”, a mai adăugat Chicu.

Compania aeriană Air Moldova a confirmat de asemenea, pe site-ul său oficial, suspendarea tuturor curselor aeriene pe care le operează între Moldova și Italia.

„Stimați pasageri, în baza deciziei autorităților Republicii Moldova, compania aeriană Air Moldova suspendă toate zborurile spre/din Italia în perioada 12 martie 2020 – 31 martie 2020 (cu probabilitatea extinderii restricțiilor).

Măsurile sunt luate pentru prevenirea răspândirii infecției cu noul tip COVID-19.

Înţelegem îngrijorarea pasagerilor care au planificat călătorii în timpul apropiat, astfel compania Air Moldova vine în întâmpinarea acestora şi permite schimbul de dată gratuit pentru biletele emise pentru perioada de zbor ‪12.03.2020 – 31.03.2020‬, pentru o perioadă de 30 zile de la data reluării zborurilor spre/din Italia.

Pasagerii care au bilete procurate pentru acestă perioadă sunt rugați să apeleze call centrul companiei la numarul de telefon 022-830-830.

Compania Air Moldova va oferi informaţii actualizate în funcţie de evoluţia situaţiei.”

@rotalianul