Măsurile anti-COVID în Italia după data de 9 decembrie. Carantină de sărbători pentru persoanele care sosesc din mai multe țări

De la 9 decembrie 2020 și până la 15 ianuarie 2021, acestea sunt datele care marchează măsurile impuse de decretul care a intrat în vigoare la 4 decembrie 2020. Persoanele care vin din România au obligația să prezinte un test efectuat cu 48 de ore înainte de sosirea în Italia, iar cei care sosesc în Italia în perioada 21 decembrie – 6 ianuarie vor sta în carantină.

Așadar, de la 9 decembrie cei care se întorc din Belgia, Franța, Olanda, Republica Cehă, România, Spania, Regatul Unit vor trebui să prezinte un test efectuat cu 48 de ore înainte de sosirea în Italia, scrie Corriere della Sera.

Cei care se întorc din Australia, Japonia, Noua Zeelandă, Coreea de Sud, Rwanda, Singapore, Thailanda, Uruguay vor trebui să intre în carantină.

În perioada 21 decembrie 2020 – 6 ianuarie 2021

Începând cu data de 21 decembrie cine se întoarce din: Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Regatul Unit, Elveția, Andorra, Principatul Monaco, Australia, Japonia, Noua Zeelandă, Coreea de Sud, Rwanda, Singapore, Thailanda, Uruguay va trebui să stea în carantină.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Ministerul de Interne a precizat că și „cei care părăsesc teritoriul național italian chiar înainte de 21 decembrie 2020 și se întorc puțin după 6 ianuarie 2021 vor trebui să se supună acestei obligației”. De asemenea, turiștii străini care sosesc în Italia vor trebui să stea în carantină.

Sunt în continuare interzise în perioada 9 decembrie – 15 ianuarie deplasările pe întreg teritoriul țării între orele 22.00 și 5.00 dimineața, iar în noaptea de 31 decembrie 2020 de la ora 22.00 până la 7.00 dimineața în ziua de 1 ianuarie 2021, cu excepția celor motivate de muncă, sănătate sau situații de necesitate. Se recomandă, de asemenea, evitarea deplasărilor pe tot parcursul zilei, în afara celor legate de muncă, studii, sănătate, situații de necesitate sau utilizarea serviciilor nesuspendate.

Sunt interzise deplasările între regiuni sau provincii autonome, iar în zilele de 25 și 26 decembrie 2020, respectiv 1 ianuarie 2021, este interzisă părăsirea localității („comune”). Singurele excepții valabile sunt cele legate de muncă, sănătate, situații de necesitate sau întoarcere la propria reședință, domiciliu sau locuință (dar nu și pentru locuințele secundare).

Persoanele care prezintă simptome (infecție respiratorie sau febră peste 37,5ºC) trebuie să rămână la domiciliu, să limiteze contactele sociale și să ia legătura cu medicul de familie.

Până la data de 6 ianuarie 2021, magazinele își pot desfășura programul de lucru până la ora 21.00. Centrele comerciale rămân în continuare închise în zilele de sărbătoare și în cele premergătoare acestora, excepție făcând farmaciile, centrele de sănătate, magazinele care comercializează produse alimentare, tutungeriile, florăriile și chioșcurile de ziare din cadrul acestora.

Restaurantele rămân deschise până la ora 18.00, cu un număr maxim de 4 persoane la masă; după această oră, este permisă activitatea de take-away până la ora 22.00, respectiv de livrare la domiciliu.

Creșele, grădinițele, școlile primare și gimnaziale își vor desfășura în continuare activitatea cu prezența fizică a elevilor și cu obligativitatea utilizării măștilor. Copiii cu vârste sub 6 ani sunt scutiți de obligativitatea purtării măștii.

Activitatea didactică din licee se va desfășura în proporție de 100% la distanță. Începând cu 7 ianuarie 2021, activitatea didactică din licee se va desfășura în proporție de 75% în prezență.

Rămân, în continuare, valabile prevederile privind obligativitatea purtării măștii de protecție în aer liber, în prezența altor persoane. De asemenea, purtarea măștii este obligatorie în toate spațiile închise, cu excepția locuințelor private. Restricțiile vor fi în vigoare până la 15 ianuarie.