Rețea de escroci sentimentali destructurată în Italia. „Bonjour madame! Mă numesc Alex și sunt agent Interpol”

„Escrocherie sentimentală” sau „escrocherie romantică” este termenul folosit adesea în cazurile în care un infractor, mimând sentimente de iubire față de altă persoană, reușește să obțină anumite beneficii sau sume de bani de la aceasta. Legea o numește pur și simplu „înșelăciune” sau „escrocherie”, dar nu vedem prea multe cazuri de acest gen făcute publice deoarece majoritatea victimelor, care sunt în proporție de 97% femei, le este rușine de familie sau de prieteni și nu denunță făptașul de teama ca persoanele dragi lor să nu afle cât de naive au fost.

Numărul de persoane, însă, care au căzut victime acestor escrocherii sentimentale, mai ales de când rețelele de socializare au luat amploare pe internet, este foarte mare. La fel cum este incredibil de mare și suma totală de bani de care au fost păgubite acestea.

De exemplu, numai în Italia, în ultimii 6 ani, cel puțin 10.000 de persoane au fost păgubite de circa 140 de milioane de euro, informează ziarul Corriere della Sera. Și în timp ce majoritatea dintre noi avem impresia că în spatele fiecăreia dintre aceste escrocherii se ascunde o singură persoană care acționează în autonomie pentru a-și cuceri și înșela victimele, aflăm că, de fapt, este vorba de o organizație criminală în toată regula, care lucrează în sistem piramidal și este compusă în mare parte de cetățeni nigerieni.

„Eu am fost victimă în urmă cu 6 ani. Este un viol emoțional și unicul mod pentru a salva alte femei de această formă de violență este să găsești curajul de a denunța”, spune Jolanda Bonino, 68 de ani, sindicalistă italiană din Torino ieșită la pensie.

„Nu vorbim de femei fragile și lipsite de experiență”, mai adaugă Bonino. „Acești criminali sunt capabili să te facă să trăiești visul tău de-o viață, dar obiectivul lor este să stoarcă de la tine cât mai mulți bani posibil.”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În spatele acestor infractori, care de obicei acționează numai pe internet folosind identități false și care nu se întâlnesc niciodată cu victimele lor, se ascund de fapt organizații criminale cu baze operative în toată lumea. La fel cum era și cea destructurată zilele trecute de Garda de Finanțe din Torino în cadrul operațiunii „Casanova” care a dus la arestarea a 15 membri ai grupării și la anchetarea a 50 de persoane în total.

Gruparea era compusă din cetățeni nigerieni, dar avea și un italian printre membrii săi, acesta fiind folosit pe post de „paravan”. Rolul principal în organizație îl aveau cei care conversau cu victimele pe internet și se dădeau drept militari, agenți secreți sau, pur și simplu, tați necăjiți cu copii bolnavi.

„Bonjour madame! Mă numesc Alex și sunt agent Interpol”. Așa începea discuția dintre un escroc și o femeie din Italia, o directoare aflată în cursul unei separări de soț. Femeia a început să converseze pe rețelele de socializare cu misteriosul investigator care, aparent, vorbea trei limbi străine, iar acesta i-a trimis chiar și o imagine cu legitimația sa de la Interpol. „Mă crezi acum, iubirea mea?”, i-a spus el.

Au urmat apoi conversații zilnice, timp de câteva săptămâni, toate cu scopul de a face-o pe victimă să se atașeze sentimental de el și să-i câștige încrederea. La un moment dat, însă, femeia a primit o fotografie de la el în care acesta apărea în spatele unor gratii.

„Șeful meu m-a trădat, este corupt. Am nevoie de ajutorul tău ca să ies din închisoare. Îți voi explica totul”, i-a spus falsul agent Interpol.

Ceea ce a urmat după aceea, ne putem imagina cu toții cu ușurință. Femeia italiancă i-a trimis bărbatului diferite sume de bani, crezând că-l va ajuta să-și dovedească nevinovăția și că vor avea șansa astfel să-și trăiască povestea de dragoste și dincolo de virtual. Asta până a înțeles că era vorba doar de o înșelătorie și a decis să denunțe totul la autorități. Chiar dacă știa că nu-și va mai recupera banii niciodată, a ținut foarte mult ca acești infractori să fie pedepsiți și să nu mai poată face rău altor femei.

În alte cazuri, infractorul se dădea drept tatăl unui copil bolnav și încerca să o convingă pe victimă să-l ajute cu bani pentru a trata boala micuțului. „Te rog, dă-mi niște bani! Ivan este foarte bolnav, fă-o în numele Domnului”, spunea escrocul.

Victimele acestei organizații de escroci care a fost destructurată la Torino au fost cu sutele, dar numai 12 dintre ele au decis să denunțe totul. Anchetatorii au identificat victimele în urma unei semnalări din partea unei bănci din Torino cu privire la o tranzacție suspectă. Pornind de la această informație, agenții Gărzii de Finanțe au reușit să descopere o rețea complexă de spălare de bani care a acumulat circa 10 milioane de euro, dar din care au reușit să mai recupereze doar 1,5 milioane.

O femeie din SUA i-a trimis unui membru al grupării din Torino peste 1 milion de euro în decurs de doi ani. Altă femeie a făcut un transfer bancar în valoare de 500.000 de euro către un „inginer” blocat în Africa din cauza unei revolte. Alte femei ajung să-și vândă chiar și casa.

„Din nefericire, este exact ceea ce am pățit eu. Eram aproape de menopauză și un anume Desir, inginer francez blocat în Coasta de Fildeș, m-a cucerit. Când vorbeam cu el pe internet mă simțeam mai frumoasă și, când am descoperit că era totul o înșelăciune, am avut un șoc cumplit. Eu i-am trimis doar 800 de euro, dar cunosc femei care și-au pierdut chiar și casa. Este o infracțiune subtilă, deoarece denunțând riști să devii victimă pentru a doua oară, dar nu trebuie să ne fie rușine”, mai spune Jolanda Bonini.