Revolta unei moldovence din Italia, constrânsă să-și închidă afacerea din cauza scumpirilor: „Guvernanți, ne-ați dus la moarte”

Stela Scutelnic, o moldoveancă ambițioasă, care și-a văzut visul cu ochii după ce a devenit proprietara unei patiserii în localitatea Casalserugo din provincia Padova (Veneto), a fost nevoită să renunțe la afacere din cauza scumpirilor incredibile ale utilităților și materiilor prime folosite în prepararea delicioaselor sale produse.

De la o lună la alta tot mai mari, facturile au depășit triplarea valorii lor față de aceeași perioadă a anului trecut, apoi costurile materiilor prime s-au dublat. Acest scenariu „horror” se repetă în ultimele luni pentru mulți oameni de afaceri și antreprenori din Italia și nu numai.

Dar lovitura decisivă resimțită de proprietara patiseriei „Dolce Stella”, a venit atunci când s-a trezit fără curent electric peste noapte.

„În acel moment mi-am dat seama că nu mai pot continua așa și am decis că trebuie doar să închid”, și-a dezvăluit Stela durerea, în fața unui tejghele goale și cu luminile stinse, relatează Il Mattino di Padova.

Stela Scutelnic a fost nevoită să închidă patiseria sa din Italia din cauza scumpirilor la gaz și curent. Foto: Il Mattino di Padova

Oprirea curentului electric

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

După trei ani de angajament total și numeroase alte sacrificii, Stela a decis să coboare jaluzelele ferestrelor, să închidă laboratorul și să înceapă să-și vândă utilajele pentru a-și achita datoriile.

„M-am întors câteva zile în Moldova, pentru înmormântarea mamei mele”, a mărturisit moldoveanca, „și m-am trezit fără curent electric. A trebuit să arunc conținutul a trei congelatoare și un frigider, am pierdut totul, chiar și maiaua pe care am păstrat-o cu sfințenie. Am cerut să plătesc facturile la energie electrică în rate, pentru că majorările erau nesustenabile.

„Aveam și salarii de plătit, și furnizori. Am început să acumulez prea multe datorii pentru o afacere ca a mea. Dar nu era nimic de făcut, după cele două avertismente au tăiat curentul electric și, în acel moment, mi-am dat seama că este inutil să continui”.

Protestul

Drept urmare, Stela a acoperit ferestrele, a agățat un bilet pe partea interioară a geamului ușii după care a încuiat-o. Câteva cuvinte pline de mânie și amărăciune puteau fi citite pe bilet:

„Guvernanți, ne-ați dus la moarte. Patiseria se închide din cauza majorărilor voastre”.

În ciuda scumpirilor continue din ultimele luni, proprietara, care a investit o sumă consistentă de bani și mult suflet în această afacere, a încercat să meargă mai departe până când a fost nevoită să renunțe în fața unor costuri de-a dreptul imposibile. Cea mai recentă factură de energie electrică arăta 2.875 de euro pentru doar o lună de consum.

„Cu trei mii de euro pe lună, anul trecut am plătit factura, un angajat și un furnizor. Acum plătesc doar pentru electricitate. A mea este o afacere într-o localitate mică, veniturile sunt cum sunt.

„Totuși, nu am renunțat niciodată pentru că îmi iubesc meseria și datorită laboratorului am reușit să întrețin diverse activități din zonă. Lucram până la douăzeci de ore pe zi pentru a onora comenzile și livrările, am dormit aici, în magazin, pentru că timpul era scurt. Nu m-am cruțat niciodată, dar acum a sosit momentul să spun: ajunge!”, a adăugat Stela.

Cu o istorie de aproape trei ani, patiseria „Dolce Stella” a fost deschisă în decembrie 2019 în fața bisericii din localitate, după renovarea radicală a localului care adăpostise anterior un bar. Stela a creat un spațiu special, unde găseai produse de patiserie, dulciuri, croissante și orice alte delicatese, etalate vizibil pe tejghea.

Noile echipamente aflate în dotarea laboratorului, din care ieșeau zilnic produse proaspete pentru a fi livrate activităților din zonă, ca să nu mai vorbim de celebrul „panettone” din perioada Crăciunului.

„Am pornit fără nici măcar un client”, își amintește Stela, „cu toate echipamentele noi și cu o mare dorință de a produce. Ne-am confruntat și cu Covid, în perioada de blocare am rezistat și am fost buni chiar și în timpul dificilei reporniri, cu regulile schimbându-se de seara până dimineața. În schimb, ce era mai rău urma să vină”.

Factura la apă și prețurile materiilor prime

Dar facturile au devenit din ce în ce mai mari, inclusiv cea a apei care a ajuns la 1.500 de euro, iar prețul materiei prime a crescut și el. „Un kilogram de făină a sărit de la 90 de eurocenți la 1,80 euro, untul de la 6 la 12 euro pe kilogram, zahărul de la 60 de eurocenți la 1,10 euro.

„Practic totul s-a dublat, îi înțeleg și pe furnizorii care se confruntă și ei cu scumpiri. Dar cu această logică ar fi trebuit să cer mai mult de doi euro pentru un croissant, preț pe care nu și-l permit clienții mei”, a explicat proprietara patiseriei falimentată de valul de scumpiri din ultima vreme.

„Până acum nu mai puteam să le plătesc pe cele două fete care erau cu mine, încercasem și cu disponibilizările, apoi a trebuit să le concediez și și-au găsit de lucru în străinătate. M-am gândit că pot continua cel puțin cu laboratorul, dar nu a fost posibil.

„Acum răspândesc vestea să vând toate echipamentele, materiale pe care le-am plătit scump și practic sunt încă noi. Clienții și furnizorii au rămas fără cuvinte și mi-au arătat toată solidaritatea lor”, a conchis Stela, ghinionista antreprenoare care trăiește acum sintagma „de la extaz la agonie” fără a avea nici cea mai mică vină.

Distribuie acest articol