Roma, 2 decembrie: Festivalul concurs „Benone Sinulescu”. Invitați artiști din toate regiunile istorice ale României

În cinstea Zilei Naționale a României din acest an, Romit TV, sub patronajul Ambasadei României, Ambasadei Republicii Moldova și Episcopiei Ortodoxe în Italia, va organiza la Roma Festivalul internațional „BENONE SINULESCU”, ediția a II-a. Evenimentul va avea loc duminică, 2 decembrie, la Palacavicchi, via R.B. Bandinelli, 130, începând cu ora 11:00. Intrarea liberă.

Despre organizarea în detaliu a Festivalului, ne informează Eviana Mereuță de la Romit TV:

«De ce „Benone Sinulescu”? Pentru că maestrul a reînviat folclorul românesc în momentul de cumpănă, așa cum România a reînviat mereu în momentele ei grele.

Vom începe la orele 11:00, când vom da startul concursului, având concurenți de toate vârstele. Cu siguranță, copiii vor fi cei care ne vor aminti de datoria pe care o avem față de țară. În tabăra tineretului, se vor „duela” cei mai buni pentru un loc fruntaș. Președintele juriului nu e nimeni altul decât maestrul Benone Sinulescu, urmat de doamna „munților” Angela Buciu și alți profesioniști.

La orele 12:30 Biserica Ortodoxă va da binecuvântarea și se va ține un Tadeum

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

La orele 13:00, Imnul României, al Republicii Moldova și al Italiei. 13:10 Istoria României pe scurt.
Poezie patriotică, cântece patriotice, premierea concurenților.
Premiile constă în diplome și cadouri acordate de sponsorii noștri Oriflame (Monica), Ie Tradițional Românească și Autori scarpiere (Maria Bogdan).
Fiecare concurent va primi un pachet cu cărți. Aceste cărți au fost donate de autorii cenaclului „Direcția 9-Info Art” (domnul Adrian Suciu), scriitorii Marin Bescuca și Maria Mazilu (prin doamna Lăcrămioara Niță).

De la orele 14:00, vom continua cu un Spectacol de folclor românesc cu artiști atât din România cât și din zonele istorice ale României

Din Basarabia, din părțile Nistrului, o mână de ajutor ne-o dă frumoasa Natalia Kaluian, o tânără îndrăgostită de folclor autentic și tradiție românească, lăsată cu limbă de duh de străbunii noștri. Acolo unde limba românească e o corvoadă, neamul românesc e tot mai înrădăcinat în iubire de neam. De partea cealaltă, din Ardeal „altarul patriei”, aproape de Tisa, doamna munților, Angela Buciu, mâna ne-o dă cu sfințenia și inima românească ca să ne prindem în hora fraților din cele patru regiuni.

Din Muntenia, nimeni altul decât Maestrul Benone Sinulescu va întări și va pune baza acestei sărbători întinzându-ne mâna cu o atingere de frumos și dăruire pentru consolidarea neamului în etern. De pe malul Prutului, într-o punte de frăție mâna ne-o va da Vitalii și Maria Sîrbu. Așadar, românii care se află la Roma și împrejurimi își vor da mâna cu mână într-o horă „de la Nistru pan’la Tisa” la porțile Romei. Acum la o sută de ani suntem datori strămoșilor și copiilor noștri să păstrăm și să dăruim cu sufletul deschis iubirea de Neam și Unire.

În incinta sălii veți găsi standuri cu obiecte tradiționale, asociații care oferă servicii pentru românii din Roma, cărți în limba română. Nu va lipsi proiectul „Cartea – ușă deschisă către viitor!”

La raionul de catering vom avea meniu tradițional românesc

Nu vor lipsi sărmăluțele din carne, sărmăluțe de post, mici cu muștar, prăjituri, etc.

Vă așteptăm să petrecem împreună „o dată în viață” Centenarul Marii Uniri. Să ne prindem într-o horă mare toți cei ce simt românește și să strigăm într-un glas „Noi vrem Unire”, „Noi vrem să ne Unim cu țara”! Vom cânta o doină, vom cânta un colind, ne vom prinde în horă. Doină, colind, horă, trei cuvinte ce ne reprezintă ca neam și spirit pur românesc!

Mulțumim sponsorilor care ne-au dat susținerea necesară pentru înfăptuirea acestei mari sărbători, Sărbătoarea României și ziua noastră, a tuturor romanilor „de la Nistru pan’ la Tisa”!