Roma, 23 noiembrie: Asociația românească Europaeus la „Vino să ne cunoşti” / „Vieni a conoscerci”

La centrul WeGil (Trastevere) din Roma, Largo Ascianghi, 5, va avea loc pe data de 23 noiembrie, un eveniment cu caracter internaţional, organizat de CESV (Centrul de Servicii pentru Voluntariat din regiunea Lazio), împreună cu o rețea de 20 de asociații, marea majoritate constituite de imigranți din: România, Republica Moldova, Bolivia, Peru, China, Ucraina, Polonia, Capul Verde, Albania, Camerun, Togo, se arată într-un comunicat transmis de președinta Asociaţiei Europaeus, jurnalista Miruna Căjvăneanu.

„Asociația noastră va avea un invitat special, Corul Quintaumentata și va prezenta două inițiative importante: lansarea campaniei #IOVOTOUE și o donație de manuale în limba română.”, se specifică în comunicat.

Campania #IOVOTOUE

De peste 5 ani, Asociaţia EUROPAEUS se ocupă de informarea cetățenilor europeni cu privire la drepturile lor, în special la dreptul de a vota în țara lor de adopție, fiind implicată şi în trei proiecte specifice europene.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În cadrul evenimentului din 23 noiembrie se va lansa campania de conștientizare şi informare cu privire la viitoarele alegeri europene, care vor avea loc în Italia în luna mai 2019. Românii, în calitate de cetăţeni comunitari, se pot înscrie pe listele electorale suplimentare pentru a vota proprii aleşi în Parlamentul European.

Voluntarii Asociaţiei vor distribui un ghid în limba română și italiană privind dreptul de vot al cetățenilor europeni şi vor furniza informații cu privire la modalităţile de înregistrare pe listele electorale și termenul-limită pentru înscrieri.

Donație de manuale de limba română

La standul Asociației, pentru familiile cu copii care frecventează școlile primare, vor fi distribuite 30 de manuale gratuite de limba română (clasa I-IV, cu CD-uri), oferite de către Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

Corul QUINTAUMENTATA condus de M. Attilio Di Sanza, având-o ca solistă pe Roxana Ene

Asociaţia va prezenta şi un moment muzical, oferit în timpul spectacolului care va avea loc incepand de la ora 14:30. E vorba de un recital susţinut de Corul Quintaumentata condus de maestrul Attilio Di Sanza. Corul a participat la numeroase concerte şi Festivaluri prestigioase: ​​Festivalul de Muzică Europeană (2018), Concert caritabil la Teatrul Sistina (2018), în prezența unor artiști de renume, Ziua patrimoniului european (Complexul Maxențiu, Roma 2018), Concertul în memoria tragediei de la Lampedusa (Teatrul Vascello, 2018). Solista Corului este românca Roxana Ene, participantă la Voice of Italy 2016.

Evenimentul este organizat în colaborare cu Regiunea Lazio, în cadrul proiectului FAMI IPOCAD.

Manifestaţia va include: spectacole în costume tradiționale, expoziții de fotografie şi artă plastică, degustări de preparate din diferite țări, ateliere de lucru interactive. De asemenea, va fi un punct de informare cu privire la campaniile de sensibilizare desfășurate de diferitele asociații participante.

Programul evenimentului:

10:30 – Seminar „Angajamentul și propunerile asociațiilor comunităților de migranți”

13:00 – Bufet multietnic

14.30 – Spectacol de muzică, dans și poezie, oferit de către asociațiile comunităților de migranți

Intrare la eveniment este gratuită.

Asociaţii partenere:

La Casa Boliviana, Il Mondo Blu, Observo onlus, NCC-CCN, Tabanka Onlus, Europaeus, ATL, Innova, New Beginning, FILAAC, Ucraina CreAttiva, Assomoldave, Foleja, CESV, CEMEA del Mezzogiorno.