Italia, eveniment gastronomic românesc: concursul „Româncuța în bucătărie”, la cea de-a șaptea ediție

Bucătăria tradiţională românească este diversă şi cuprinde nenumărate obiceiuri şi tradiţii culinare, mâncăruri specifice, împreună cu obiceiuri provenite prin intersectarea culturii gastronomice cu tradiţii ale altor popoare. Românii din străinătate încearcă, și de cele mai multe ori reușesc, să-și promoveze bucătăria tradițională pe meleagurile îndepărtate unde au migrat. Iar de la popoarele care îi găzduiesc își însușesc noi obiceiuri și moduri de preparare a hranei, care nu fac altceva decât să îmbogățească și să îmbunătățească bucatele pe care le așează pe masă.

La Roma, în Italia, de ceva ani se organizează un frumos concurs gastronomic, care dorește să promoveze bucătăria tradițională românească, să pună în valoare calitățile de bune bucătărese ale româncelor din comunitate dar și să încurajeze pe cele novice în ale bucătăriei.

Concursul „Româncuța în bucătărie” a ajuns la cea de-a VII-a ediție și se va desfășura pe 28 octombrie, ora 12:30, la Roma, în via Flaminia, numărul 353.

Lucia Birle: „Sper să reușim și de data aceasta să facem un eveniment frumos și plăcut. Vă așteptăm cu mult drag!”

Mai multe despre concurs ne-a povestit Lucia Birle, o româncă inimoasă, sufletul acestui eveniment:

Lucia Birle, organizatoare a concursului „Româncuța în bucătărie”, Roma, 28 octombrie, 2018

«M-am născut în minunatul oraș Seini, din județul Maramueș, oraș cu oameni harnici, ambițioși și de omenie, așa cum îi stă bine românului. Sunt în Italia de 18 ani, pot spune că îmi sărbătoresc majoratul aici! La Roma sunt membră a Centrului Român Cultural și Spiritual Bizantin care face parte din parohia greco-catolică Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan al cărui președinte este preotul Serafim Iulian Veșcan.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

După mai multe întruniri și discuții purtate de membrii fondatori s-a ajuns la decizia de a organiza un astfel de concurs cu profil gastronomic. Am fost aleasă să mă ocup cu organizarea, cunoscut fiind de toți cât de tare îmi place să mă ocup de prepararea bucatelor noastre tradiționale și nu numai. Astfel, împreună cu alți membri din Centru și cu sprijinul credincioșilor din parohie, am reușit să realizăm mai multe ediții ale „Româncuței în bucătărie.” Greul mi-a revenit mie, dar știm că dacă nu te implici, dacă nu pui suflet în ceea ce faci, nu reușești în ce ți-ai propus.

Prima ediție a concursului „Româncuța în bucătărie” a fost de fapt un joc între noi. Câteva femei românce din parohie s-au înscris și am dat naștere acestui eveniment. Apoi, în anii următori, am început să organizăm și alte ediții care s-au bucurat de mult succes, chiar am organizat, la cerere, și două ediții într-un singur an. La fiecare ediție am acordat premii și diplome concurentelor.

Anul acesta suntem la a șaptea ediție, care se va desfășura pe 28 octombrie în via Flaminia, 353, la Roma, începând cu ora 12:30. Vor fi și de data aceasta, ca de fiecare dată, premii și diplome. Noutatea acestei ediții este o tombolă cu premii care se va organiza în cadrul evenimentului nostru culinar.

Înscrierile pentru concurs nu s-au încheiat, mai avem câteva locuri disponibile.

Se pot înscrie femei precum și bărbați care vor prepara mâncăruri tradiționale și creații proprii în bucătărie. Fiecare concurent își va pregăti acasă platoul pentru juriu și, bineînțeles, și un supliment pentru publicul prezent care să poată gusta din preparatele lor.

Mulțumesc mult Parintelui Serafim Iulian Veșcan, care se implică la realizarea evenimentului, mulțumesc hărnicuțelor care îmi dau o mână de ajutor, mulțumesc mult concurentelor, mulțumesc sponsorilor, mulțumesc participanților din edițiile trecute și a celor din anul acesta. Sper să reușim și de data aceasta să facem un eveniment frumos și plăcut. Vă așteptăm cu mult drag!»

Distribuie acest articol