Roma, Propatria Festival: Spectacolul de teatru „Una pentru toate” cu actrița Vasilica Gavrilaș Burlacu

Joi, 10 octombrie 2019, ora 20:30, Asociația Culturală Româno-Italiană Propatria din Roma și Accademia di Romania in Roma, în colaborare cu Baldrini Produzioni, prezintă spectacolul teatral Una per Tutte, scris și regizat de Gianni Quinto.

Distribuția: Serena Zamboni, Vasilica Gavrilaș Burlacu, Mariateresa din Bari, Lucilla Muciaccia, Stefania Bigari, Federica Calderoni, Anna Rita Mannozzi.

Spectacolul va avea loc la Teatrul Testaccio din Roma (Via Romolo Gessi, 8). Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile, cu rezervare pe: Eventbrite.

Ultima zi de muncă înainte de închiderea pentru vacanţa de vară a cunoscutei fabrici „Naturella” din Lazio, unul dintre liderii sectorului agroalimentar italian, care se ocupă de producția și distribuția cărnii preambalate. Teresa, una dintre lucrătoarele din departamentul de „producție de supă”, este chemată de conducere pentru un comunicat urgent înainte de închidere. Celelalte șase femei care rămân în departament se întreabă ce ar putea dori conducerea cu câteva ore înainte de închidere.

La întoarcere, Teresa nu e deloc fericită. Colegele o sufocă cu întrebări, dar sunt departe de adevarul înfiorător. Din cauza scăderii vânzărilor, compania se confruntă cu o perioadă de criză severă și, pentru a evita ca toți lucrătorii să fie afectați, direcțiunea a optat pentru soluţia pe care o consideră ca fiind „răul cel mai mic”: un membru al fiecărui departament va trebui să fie concediat. Metoda de selectare este absurdă: fiecare departament va trebui să decidă singur cine din grup va părăsi locul de muncă.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În dezbaterea dintre ele, fiecare lucrătoare va trece printr-o fază de reflecție profundă. Fiecare dintre ele încearcă să-și apere poziția „de neatins”. Unul dintre cele mai strălucitoare momente este acela în care decid să se bazeze pe noroc. Nasc momente de criză, grupul se desparte, apar contraste și păreri diferite, dar și o constatare cinică: pentru a supraviețui, fiecare dintre noi este dispus să facă orice. Prieteniile se vor rupe și vor ieși la iveală câteva adevăruri tragice care vor submina pentru totdeauna echilibrul unui grup care până atunci fusese unit.

„Totul pentru una, una pentru toate”, era strigătul obișnuit înainte de a începe ziua de lucru, „Una pentru toate” este invocarea unui sacrificiu.

Proiect realizat cu susţinerea Ministerului Pentru Românii de Pretutindeni, Accademia di Romania in Roma, Institutul Cultural Român.

Distribuie acest articol