Miercuri, 26 septembrie 2018, ora 18:00, în Sala de conferinţe a Accademia di Romania in Roma (Piazza Jose de San Martin 1) va avea loc cea de-a doua întâlnire din cadrul întâlnirilor „I MERCOLEDI LETTERARI”, un proiect iniţiat de Accademia di Romania in Roma ce îşi propune promovarea scriitorilor români traduşi în limba italiană şi publicaţi la edituri din Italia precum şi operele literare care fac referire la cultura română.
Cea de-a doua întâlnire o va avea ca protagonistă pe scriitoarea Ana Dâncă, care va prezenta volumul „Come vuole la vita”, apărut în 2016 la Il Rio Editore. Alături de scriitoare vor fi prezente: jurnalistele Francesca Baldini şi Michela Scomazzon Galdi şi doamna Paola Frezza, directorul Asociaţiei „AssoLei”. Intrarea liberă în limita locurilor disponibile.
Ana Dâncă s-a născut în România în 1961 (Buruienești-Neamţ), dar locuieşte şi lucrează în Italia de peste 20 de ani
Scriitoarea este o femeie care l-a luat destinul în propriile mâini, în ciuda tradiţiilor societăţii în care a crescut. Este a doua născută dintre nouă fraţi într-o familie care înainte de naţionalizare fusese înstărită şi care după aceea a cunoscut vremuri de sărăcie şi de libertate mutilată sau chiar negată. După întreruperea studiilor la liceul din Roman (din cauza unei legi date de regimul Ceauşescu), Ana Dâncă îşi definitivează pregătirea la Institutul Meteorologic din Arad, de unde este numită în funcţia de director la staţia meteorologică de la Tulnici (Vrancea). După căsătorie a devenit profesor la şcoala gimnazială pe care o frecventase în satul ei, participând activ la viaţa social-politică, până când, pentru a-şi salva căsnicia, este nevoită să renunţe la pasiunea şi competenţa profesională pentru a lucra ca muncitoare necalificată. Cu editura „Il Rio”, în anul 2016 a publicat romanul său de debut „Come vuole la vita” („Cum vrea viaţa”).
Cartea este povestea unei vieţi dificile, marcată în special de alcoolismul şi de violenţa soţului Anei. Povestea unei femei românce care a emigrat în Italia şi are curajul de a povesti şi de a se confrunta cu trecutul său. „Come vuole la vita” prezintă şi anumite aspecte încă puţin cunoscute de italieni, în pofida prezenţei puternice a imigranţilor români în această ţară. România este descrisă prin analiza sistemului şcolar şi a tradiţiilor de familie, dar şi prin prisma abuzurilor regimului comunist. Dar romanul este mai presus de toate, expunerea dorinţei Anei Dâncă de a începe o nouă viaţă, într-o ţară străină, Italia.