Roma – trei românce, dintre care una minoră, răpite și vândute romilor din Italia. Condamnări cu până la 6 ani de închisoare

Au fost condamnați în urmă cu câteva zile pentru un maxim de 6 ani și un minim de trei ani de închisoare pentru faptele lor, Eduard Ioan Tudor, Ibrahim Seferovic, Denis Halilovic, Steve Halilovic și Alessandro Halilovic, anunță în data de 27 februarie 2017 publicația italiană La Repubblica.

Faptele acestora sunt legate de trei femei de cetățenie română, una dintre acestea fiind chiar minoră, care au fost răpite de către cetățeanul român Eduard Ioan Tudor, în vârstă de 61 de ani în prezent, și vândute romilor din via di Salone pentru sume de până la 4.000 de euro pe persoană. Acesta aborda femeile în București cu promisiunea unui loc de muncă în Italia și, odată acceptată oferta, le aducea cu mașina de la București la Roma, drogându-le pe drum cu somnifere în cafea, ca mai apoi să le vândă în tabăra de romi din via di Salone unor bărbați care aveau să le transforme în „soții-sclave”.

Cei trei romi cărora au fost vândute femeile, Ibrahim Seferovic, Denis Halilovic, Steve Halilovic, au plătit românului Tudor între 3.200 și 4.000 euro pentru cele trei femei a căror viață a devenit un infern din acel moment.

O situație de vulnerabilitate, inferioritate psihică, fără a cunoaște limba și fără bani”, au scris judecătorii descriind astfel condițiile în care trăiau victimele.

Acestea erau obligate să nu părăsească niciodată tabăra decât în compania unei persoane de încredere a soților și erau constrânse de romi să curețe un anumit număr de rulote zilnic dar și de a se dărui sexual așa-zișilor „soți”. Iar orice formă de protest era absolut interzisă și pedepsită cu lovituri de pumni și picioare din partea „soților” dar și din partea tatălui unuia dintre cei trei romi, Alessandro Halilovic, tatăl lui Steve.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Această situație a împins-o pe cea mai mică dintre cele trei femei, care are și un fiu în România, să încerce să se sinucidă în perioada în care a fost ținută în sclavie în tabăra rom. Una dintre cele două femei adulte are doi copii în România, fiind nevoită să-i abandoneze pe toată perioada în care cele trei românce au fost ținute prizoniere în acel infern.

Sfârșitul torturii a venit în primăvara anului 2015, atunci când intervenția carabinierilor și a poliției municipale, coordonați de procurorii Maria Monteleone și Cristiana Macchiusi, au redat libertatea femeilor și au îngrădit-o pe cea a răpitorilor în urma anchetei care a dus la încarcerea celor cinci persoane.

În cazul în care aţi fost atras/ă într-o situație asemănătoare sau cunoaşteţi persoane care pot fi identificate drept victime ale traficului de fiinţe umane, recomandăm semnalarea neîntârziată la:

Atenție! Nu este obligatoriu să vă dezvăluiți identitatea. Puteți rămâne anonim.

Ministerul Afacerilor Externe, cu sprijinul Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane, pune la dispoziţia cetăţenilor români un Ghid de informare privind traficul de persoane.

Pentru a descărca Ghidul de informare privind traficul de persoane în format PDF, dați click aici.

Citește și: La început era ”sclavia” – astăzi se numește ”trafic de persoane”!