Un român care lua șomaj în Italia în timp ce lucra ca șofer de camion pentru o firmă din România riscă până la 7 ani de închisoare

„Pedeapsa este închisoare de la 2 la 7 ani și se înaintează din oficiu dacă fapta menționată la articolul 640 (fraudă – n.r.) se referă la contribuții, împrumuturi, credite ipotecare subvenționate sau alte subvenții de același tip, oricum ar fi denumite, acordate sau plătite de stat, de alte entități publice sau de Comunitatea Europeană.”

Aceste este textul articolului 640 bis din Codul Penal italian care prevede infracțiunea de „fraudă agravată pentru obținerea de fonduri publice” de care este acuzat un șofer român de 33 de ani după ce forțele de ordine au aflat că, deși primea șomaj în Italia, era angajat al unei firme din România.

Potrivit publicației locale Vicenza Today, carabinierii au descoperit infracțiunea bărbatului după ce l-au oprit în trafic, în noaptea zilei de 7 aprilie 2020, când deplasările erau interzise din cauza restricțiilor anti-COVID. Conaționalul nostru, care a fost oprit pe via Zuccola din localitatea Bolzano Vicentino (Vicenza), le-a arătat atunci militarilor declarația pe propria răspundere în care era specificat că se deplasează în interes de serviciu.

Bărbatul le-a spus carabinierilor că lucra ca șofer pentru o companie de transport din zona Bassano del Grappa și că se întorcea în localitatea sa de rezidență din provincia Padova. Militarii nu l-au crezut pe cuvânt, însă, și au deschis apoi o anchetă pentru a verifica cele declarate de cetățeanul român.

Așa au ajuns să descopere că șoferul român nu era angajat al companiei indicate de el, din Italia, ci că avea, de fapt, un contract de angajare cu o companie de transport din România. Și n-ar fi fost o problemă, dar carabinierii au aflat apoi că tânărul român, care era rezident în Italia, primea și șomaj în această țară după ce, la sfârșitul anului 2018, a fost concediat de compania italiană la care făcea referire când a fost oprit de forțele de ordine.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Ulterioare verificări făcute de carabinieri au scos la iveală faptul că șoferul de 33 de ani a lucrat de-a lungul întregii perioade în care a primit șomaj în Italia, încălcând astfel legea în materie și încasând, pe nedrept, circa 20.000 de euro. El avea obligația de a înștiința INPS (Institutul Național de Protecție Socială din Italia) că s-a angajat în România și, nefăcând asta, riscă acum să fie condamnat până la 7 ani de închisoare. În plus, va trebui să înapoieze statului italian cei 20.000 de euro încasați în mod ilegal din șomaj.