Român care lucrează în străinătate: „Câștig cât un director de bancă în România”

Daniel Călin, responsabil la restaurantul de pe vasul de croazieră „Stena Vision”, a discutat recent despre cariera și viața sa pe mare, într-un interviu acordat unui jurnalist francez.

Daniel este originar din Constanța și în prezent coordonează activitatea celor patru spații de restaurant și baruri de pe vas.

stena-vision

Își împarte timpul între munca pe mare și familia sa din România:

„Suntem aproximativ o sută de membri ai echipajului, provenind din circa cincisprezece naționalități diferite, majoritatea fiind din Europa de Est,” a declarat el într-un interviu realizat de Sébastien Lucot pentru actu.fr, subliniind diversitatea culturală de la bord.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

De-a lungul timpului, a colaborat cu companii maritime de croazieră renumite precum CMA-CGM în Marsilia, Irish Ferries și Disney Cruise Line:

„Am ales acest domeniu pentru stabilitate, deși a fost dificil să stau departe de copii pentru perioade lungi de timp,” a explicat el.

Contractul său actual este permanent și presupune patru săptămâni de muncă intensă pe feribot, urmate de patru săptămâni de odihnă, timp în care zboară acasă în România pe cheltuiala companiei. „Programul ăsta îmi oferă suficient timp pentru a fi alături de familie,” a adăugat el.

1200-2024060285339 (4)
Daniel Călin. Sursa foto: actu.fr

Întrebat dacă acest tip de muncă este atrăgător pentru compatrioții săi, Daniel a răspuns:

„În România, salariul mediu net este de aproximativ 600 de euro. Odată ce ai experimentat un loc de muncă unde câștigi mult mai mult, chiar dacă perioadele de odihnă nu sunt întotdeauna ideale, este dificil să te întorci la condițiile anterioare,” a explicat el.

„Fac această muncă de 20 de ani. La nivelul meu, câștig cât un director de bancă în România, de trei până la patru ori mai mult decât salariul mediu”, a mai adăugat conaționalul nostru.

Astfel, viața pe mare, deși plină de provocări și sacrificii, aduce pentru Daniel Călin și alți români oportunități financiare semnificative și stabilitate, într-un mediu multicultural și dinamic.