Gest deosebit făcut de italieni pentru un român amendat de polițiști, au pus mână de la mână și i-au plătit amenda

Un bărbat român în vârstă de 37 de ani, cu inițialele E.L., a fost amendat la Legnano, în provincia Verona, după ce a modelat din nisip, apă și multă pricepere un câine cu puii săi. Potrivit legii, conaționalul nostru a ocupat ilegal domeniu public neavând autorizația necesară și a fost sancționat de Poliția Locală cu o amendă în valoare de 173 de euro. Trecătorii, indignați și considerând că autoritățile i-au făcut o nedreptate „artistului de stradă”, care nu făcea altceva decât să le înfrumusețeze ziua, au pus mână de la mână și au strâns banii pentru a-i plăti amenda.

Conform publicației L‘Arena era miercuri, 14 aprilie, când bărbatul a întins o pânză pe trotuarul din centrul localității menționate mai sus și a început, cu ajutorul unor ustensile, să modeleze din apă și nisip un câine și trei cățeluși. Totul sub ochii admirativi și curioși ai trecătorilor, care s-au oprit și așteptau ca „artistul de stradă” să își termine opera. „O lucrare evocatoare, demnă de Festivalul Internațional de la Jesolo dar și de Campionatul dedicat sculpturilor din nisip care are loc în fiecare an la Cervia”, scrie sursa citată.

Nu a durat mult și la fața locului s-au prezentat doi polițiști locali care i-au adus la cunoștință bărbatului că a ocupat ilegal domeniul public, fără să aibă o autorizație care să-i permită să-și desfășoare activitatea artistică. Românului i-a fost aplicată sancțiunea de 173 de euro, cu reducere la 121 dacă va fi plătită în termen de 5 zile.

Intervenția polițiștilor a fost contestată de cei prezenți care, înfuriați și indignați, au pus mâna pe portofel și au făcut o colectă pentru a-l ajuta pe român să își plătească amenda. Bărbatul nu are un loc de muncă, veniturile sale provin din ceea ce reușește să strângă pe stradă, modelând animale din nisip și apă.

Povestea a ajuns și la urechile profesorului Fabrizio Rinaldi, unul dintre exponenții de frunte ai lumii culturale și artistice a orașului, fost director al Teatrului Salieri, apreciat actor, regizor și scriitor. „Este firesc să se răzvrătească oamenii în fața unei asemeni nedreptăți”, a spus Rinaldi. „Din punct de vedere legal polițiștii și-au făcut treaba, dar totuși nu se trata de vreun infractor sau de vreun cerșetor, au fost de neînduplecat în fața unui artist care nu a deranjat pe nimeni și a cărui singură vină a fost aceea de a înfrumuseța centrul pustiu și pe moarte al orașului Legnano. În astfel de cazuri ar fi necesară o mai mare sensibilitate, iar administrația municipală, în loc să hărțuiască artiștii, ar face bine să rezolve problemele orașului. Ceea ce s-a întâmplat e cu adevărat rușinos!” a mai adăugat omul de cultură italian.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI