Român care racola și exploata conaționali în sudul Italiei. Condamnat la 20 de ani de închisoare

Tribunalul din Catania l-a condamnat pe cetățeanul român Lucian Milea la 20 de ani de închisoare fiind acuzat că făcea parte din grupul infracțional cunoscut sub denumirea de „Boschetarii”, care se ocupa cu racolare de forță de muncă, trafic de persoane și instigare la prostituție, în unele cazuri fiind implicate și copile minore.

Ancheta au fost inițiată de echipa mobilă a secției de poliție din Ragusa după o plângere depusă de un bărbat român care a denunțat faptele comise de Milea și acoliții săi, relatează Nuovo Sud.

Alături de Lucian Milea după gratii au mai ajuns Monica Iordan, condamnată la 17 ani și 8 luni de închisoare și Alice Oprea care a primit o pedeapsă de 10 ani. Cei trei au fost arestați alături de alți doi în iunie 2018, a urmat procesul și în aceste zile s-au dat sentințele.

Monica Iordan
Oprea Alice

Conform investigațiilor efectuate de polițiștii din Ragusa, coordonați de procurorul din Catania, banda racola oameni din România, se ocupa de transportul lor în Italia și de repartizarea în sectorul muncii agricole în condiții ilegale și de exploatare. Victimele erau persoane sărace, disperate, multe dintre ele semi-analfabete, care abia știau să scrie și să citească. „Boschetarii” le luau documentele de identitate și sub exercitarea violenței fizice și verbale se foloseau de ei ca forță de muncă, iar în cazul femeilor le obligau să se prostitueze. Un număr de 13 oameni erau înghesuiți în barăci fără apă, fără electricitate și fără încălzire, îmbrăcați în haine luate de la gunoi, iar autoritățile i-au găsit flămânzi și subnutriți, fiind hrăniți cu alimente expirate și de proastă calitate.

Interceptările telefonice făcute de autoritățile italiene au scos la iveală modul în care racolatorii și exploatatorii își tratau victimele. „Faceți pe-a șmecherii cu mine? În seara asta rămâneți fără mâncare”, spunea Milea la oameni, iar vorbind despre o tânără femeie pe care o „vindea” unui bărbat pentru circa 90 de kilograme de portocale: „Astăzi rămâi cu ea și fă-i tot ce vrei…”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Nici pentru o româncă de 60 de ani „boschetarii” nu arătau compasiune, femeia era considerată „neproductivă și periculoasă” pentru că lucra puțin și voia să plece, de aceea era considerată un „exemplu rău pentru ceilalți”. În convorbirile dintre cei trei infractori se poate auzi cum își spun: „Îmi venea să o omor aseară…” În timp ce una dintre cele două femei condamnate spunea despre românca de 60 de ani: „Eh, las-o în pace, că mă întorc acu’ la ea și o pun să se prostitueze cu 100 de moșnegi.”

Judecătorul a dispus o obligație de plată de 10.000 de euro către fiecare dintre părțile civile constituite la proces: cinci victime, asociația Proxima și CGIL.