Un român care s-a întors din Italia produce salam fără conservanți în România sub brandul „Gustarea Regelui”

Un român care a lucrat mulți ani în Italia, unde a descoperit pivniţe şi beciuri special amenajate pentru maturarea de mezeluri şi brânzeturi, și-a deschis la Timișoara un laborator în care produce salam natural sub eticheta „Gustarea Regelui”.

Se numește Alin Macsim și a investit aproximativ 22.000 de euro în afacerea sa. El produce în mod constant două tipuri de salam, iar periodic face şi alte mezeluri. Dorinţa sa este de a produce mezeluri fără niciun tip de conservant. Antreprenorul se foloseşte de un proces tehnologic pe care l-a deprins în Italia şi anume de deshidratare.

„În spate sunt multe experienţe care m-au adus aici” – a declarat Alin Macsim pentru Ziarul Financiar. „Brandul l-am pus pe picioare puţin câte puţin, de acum 12 ani. Totul a început cu o emoţie care se leagă de unul dintre beciurile pe care le-am vizitat în Italia şi unde am văzut produse pe care oamenii respectivi le făceau cu foarte multă pasiune. Am pus acest vis într-un sertar şi l-am scos de acolo în 2020, l-am scuturat puţin de praf, când am început să fac primele experimente. Am început cu o mică celulă de maturare construită artizanal şi am produs primele bucăţi de salam. Aveam câteva reţete care erau mai mult poveşti pe care le-am adunat şi le-am aşternut într-o agendă. Experimentul s-a transformat într-un atelier de producţie. Investiţia s-a ridicat la circa 22.000 de euro, bani puşi deoparte şi un mic ajutor din partea familiei”.

Salamul produs de Alin Macsim este învelit într-un mucegai nobil, care se formează în mod natural, atunci când produsul respectă anumiţi parametri. Faza de învelire în mucegai este treptată şi este rezultatul unei prime faze de fermentare a produsului.

„Această fază de fermentare îi dă produsului un pH, care să-l aducă în parametri de siguranţă alimentară şi îmi permite să creez un produs care să nu conţină nitriţi şi nitraţi. Ajungând la acel pH potrivit, produsul este pregătit să permită acelei culturi de mucegai să se formeze şi să îl protejeze”, a detaliat acesta.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Sursa foto: Pagina Facebook „Gustarea Regelui”

Clienții săi sunt preponderent din Timișoara, dar Alin spune că are multe cereri și din alte orașe. Un kilogram de salam costă 110 lei. În producţia unui kilogram de salam intră două kilograme de carne, condimente şi timpul de maturare, de 90 de zile.

Sursa foto: Pagina Facebook „Gustarea Regelui”

Articolul în întregime poate fi citit aici: https://www.zf.ro/afaceri-de-la-zero/afaceri-zero-alin-macsim-s-intors-timisoara-dupa-lucrat-multi-ani-20830904.