Un român care se întorcea din străinătate a murit sub ochii copiilor. „Un tată și un bunic desăvârșit!”

Un bărbat român în vârstă de 57 de ani este victima accidentului petrecut în Ungaria, în jurul orei 04:00, din noaptea de sâmbătă spre duminică, 10 iulie 2022, în apropierea localităţii Berettyóújfalu. Ioan Dacu era din Vaslui și se întorcea în țară din Belgia, însoțit de fiica sa și de cei doi nepoți, relatează Vremea Nouă.

Ioan călătorea la bordul unui microbuz înmatriculat în România, când șoferul s-ar fi angajat în depășirea unui tractor, dar s-a ciocnit de o rolă cu furtun de mari dimensiuni, care era tractată de autovehiculul agricol. În același timp, o autoutilitară venea din sens opus, iar microbuzul s-a izbit frontal de aceasta. Ioan Dacu a murit pe loc, sub ochii fiicei sale și al nepoților. Nouă persoane au fost rănite în urma impactului.

Petronela, fiica românului a suferit un traumatism cranian grav și a fost operată de urgență. De asemenea, David, cel mai mare dintre copii, în vârstă de 6 ani, a fost operat la față, iar Ianis, mezinul, a scăpat nevătămat.

Vecinii lui Ioan Dacu, din blocul 423 de pe strada Filaturii, spun despre el că era un om sociabil, onest și deosebit de responsabil în ceea ce privește familia sa:

„Vineri am vorbit cu el prin videocall. Ne-a sunat să vadă ce mai facem. A spus că duminică seara, cu ajutorul lui Dumnezeu, ne vom vedea cu toții. Îi plăcea să stea la scara blocului de vorbă cu vecinii, să socializeze. Era un bunic și un tată desăvârșit. Rar ne-a fost să vedem un bărbat care să aibă grijă așa de mult de nepoțeii și copiii lui. Toată viața a muncit pentru ei și spunea că mai stă câțiva ani în Belgia, apoi se retrage acasă”, au declarat vecinii vasluianului decedat, conform sursei citate.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Ioan Dacu era născut la Huși, dar în primii ani ai tinereții s-a angajat la Vaslui, în industria confecțiilor. S-a căsătorit și a avut două fete și un băiat. Când au început să fie probleme în economia românească a plecat împreună cu soția la muncă în Italia. Doi dintre copii au luat și ei calea străinătății și s-au stabilit în Belgia, iar în ultimii ani l-au chemat alături de ei și pe tatăl lor, găsindu-i de muncă la o fabrică de mobilă, ca tapițer.

„Am rămas cu toții stupefiați când am auzit că a decedat. Nouă nici acum nu ne vine să credem că nu mai este. Și acum îl așteptăm acasă. Era un om extraordinar de bun. A muncit și a făcut totul pentru copii și pentru nepoțeii lui pe care îi iubea ca pe ochii din cap. Aproape în fiecare an venea în concediu acasă, împreună cu fata, cu ginerele, cu copiii. Acum am înțeles că fiul și ginerele au rămas în Belgia pentru că încă mai aveau lucrări, ei muncind în domeniul construcțiilor. În microbuz a urcat doar Ioan, cu fiica lui și cu nepoțeii. Cu o zi înainte să plece din Belgia, ne-a sunat pe videocall.

Se bucura foarte mult că ne vede pe toți, era o persoană extrem de sociabilă. Ne-a spus că sâmbătă dimineață pleacă din Bruxelles, iar duminică seara, cu ajutorul lui Dumnezeu, ne vedem cu toții la bloc, așa cum îi plăcea să mai stea la o bere, la scara blocului. Plecase în Belgia să mai câștige un ban, că la noi în țară e jale. Spunea că mai stă câțiva ani, apoi vrea să se retrage acasă.

Din păcate, vineri a fost ultima dată când am vorbit și ne-am văzut cu el. Suntem cu lacrimi în ochi, înmărmuriți de durere pentru că familia asta nu trebuia să treacă printr-o asemenea tragedie. Așa oameni muncitori și respectuoși mai rar găsești în ziua de azi.Toți vecinii de la blocul 423 vrem să transmitem sincere condoleanțe familiei greu încercate și ne rugăm ca bunul Dumnezeu să o protejeze pe Petronela și să o ajute să-și revină, la fel și pe băiatul care a fost internat”, au mai declarat vecinii bărbatului.

Trupul neînsuflețit al lui Ioan Dacu va fi repatriat și depus la Huși, unde va avea loc înmormântarea. Mai jos, un video de la locul accidentului: