Român care trăia în Italia în condiții inumane, ajutat de italieni să se întoarcă în România. „Îți plătim biletul de autocar”

Un cetățean român, Ion, cunoscut la Bari sub numele de Gianni, trăia și dormea într-o clădire aflată în pericol de prăbușire, de pe un teren aparținând comunității locale a cartierului Palese. Bărbatul nu avea un loc de muncă și locuia în condiții greu de imaginat.

Autoritățile și diverse persoane au fost alertate despre situația sa precară, ceea ce a dus la intervenția forțelor de ordine și a unei asociații locale.

În încercarea de a-i oferi ajutor, reprezentanții asociației Quinto Potere s-au prezentat la clădirea unde locuia Ion pentru a găsi o soluție de a-l scoate din condițiile grele în care trăia.

Captură de ecran 2024-03-14 201050
Sursa foto: captură video Quinto Potere

Ion vorbește foarte puțin limba italiană, nu are telefon și cei care vor să-l trimită în România se înțeleg foarte greu cu el.

Captură de ecran 2024-03-14 201258
Sursa foto: captură video Quinto Potere

Și-a exprimat dorința de a se întoarce în România, unde trăiește mama sa, după ce, în trecut, a mai fost trimis acasă cu un bilet plătit tot de asociația respectivă.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

El, însă, s-a întors în Italia la scurt timp. „După un an, cam așa, m-am întors”, i-a spus el reprezentantului asociației respective.

„Îți luăm iar bilet, dar de data asta trebuie să ne promiți că nu te mai întorci”, i-a cerut reprezentantul de la asociația menționată mai sus.

Captură de ecran 2024-03-14 201015
Sursa foto: captură video Quinto Potere

Clădirea unde locuiește e în stare de ruină și în pericol de a se prăbuși 

„E periculos aici, se poate prăbuși peste tine de la un moment la altul”, i-a spus un polițist. Ion a făcut semne că dacă se întâmplă asta moare și merge sub pământ. „Bine, bine –  a spus polițistul – dar e mai bine în România decât acolo, nu?”

În fața acestei situații, membrii asociației i-au propus să-i plătească două nopți de cazare la un hotel și, în plus, să îi cumpere un bilet de autocar pentru România.

Captură de ecran 2024-03-14 195941
Sursa foto: captură video Quinto Potere

S-au organizat să se întâlnească vineri, 15 martie, la gara din Bari, pentru a finaliza aceste detalii.

Polițiștii au luat măsuri pentru a interzice accesul în zona unde se află baraca lui Ion, deoarece intențiile sale reale rămân necunoscute.

Eforturile de a-l ajuta continuă, în speranța că românul va accepta asistența oferită și va putea începe un nou capitol al vieții sale, în siguranță și demnitate.