Un român a câștigat 4 medalii de aur la Campionatul Mondial de Karate din Italia

Vasile Lupașc, în vârstă de 45 de ani și originar din Târgoviște, a participat la Campionatul Mondial de Karate din acest an organizat în perioada 1-4 noiembrie 2019 în Italia, la Marina di Carrara (Toscana) și ne-a făcut să fim mândri că suntem români. Conaționalul nostru a obținut în cadrul acestei competiții nu mai puțin de patru medalii de aur.

Vasile Lupașc, 45 de ani, prezent pe prima treaptă a podiumului la Campionatul Mondial de Karate 2019 din Italia. Sursa foto: adevarul.ro

Acesta a fost ultimul campionat mondial la care sportivul român a participat și s-a pregătit intens de la începutul anului pentru a-și încheia cariera cu mândrie, iar rezultatele au fost pe măsura așteptărilor sale.

„Am concurat la 4 probe de kata şi am câştigat patru medalii de aur. A fost cel mai bun campionat din toată cariera mea. M-am simţit cel mai bine. A fost o combinaţie ciudată între relaxare şi emoţie, că dacă te faci de râs la final, publicul şi ceilalţi sportivi aşa îşi vor aminti de tine. Am văzut foarte mulţi sportivi buni şi care, la finalul carierei au fost uşor ridicoli. Aşa că tot anul am tras foarte tare. S-au legat toate excelent. La Campionatul Mondial nu prea poţi să te duci nepregătit, pentru că eşti spulberat”, a declarat Vasile Lupașc pentru ziarul Adevărul.

Sursa foto: adevarul.ro

În timpul acordării medaliilor însă, când românul nostru se afla pe podium și urma să primească onorul, organizatorii au făcut o gafă și au încurcat imnul României cu cel al Rusiei, așa cum se poate observa în video publicat chiar de campionul nostru pe canalul său YouTube. Bineînțeles că românul de pe podium a făcut semn imediat să fie oprit imnul, avertizând organizatorii că nu este cel al României, apoi a fost redat imnul țării noastre.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Vasile Lupaşc a fost antrenat de doi mari maeştri în karate tradiționale: David Scott, maestru Zen şi Giuseppe Meloni (care a fost și bodyguardul luu Frank Sinatra). La Irish Open, în 2006, arbitrii i-au dat nota maximă de 9.9 (fiindcă 10 nu aveau) în condiţiile în care nota 9 se dădea foarte greu.

În toată cariere sa, românul nostru a câștigat 19 medalii de aur, începând din 2005, când a participat la primul Campionat Mondial de Karate din cariera sa, în Brazilia și până la acest ultim campionat din Italia. Membru al conducerii Federației Mondiale de Karate WTKA, Vasile Lupașc a primit autorizația de a organiza anul viitor, în perioada 24-26 aprilie, Campionatul European de Karate din Târgoviște.

„Doar la acesta o să mai particip şi doar la o probă”, a mai spus sportivul.

Târgovișteanul însă, mai scrie sursa citată, nu este doar un sportiv de performanță, ci și un istoric și scriitor, fiind cel care în urmă cu câțiva ani a reușit să aducă în România un important manuscris despre viața lui Vlad Țepeș care se afla undeva prin bibliotecile Vaticanului. Documentul este încă în curs de traducere din latină în română și este scris de episcopul Niccolo de Modrussa, care a fost un trimis special al Papei Pius al II-lea, însărcinat cu anchetarea lui Vlad Ţepeş după ce a fost arestat de Matei Corvin. Episcopul vorbeşte în manuscrisul său, care are peste 200 de pagini, despre „Atacul de Noapte” şi despre rana la cap căpătată de Țepeș în acel atac, dar îl prezintă pe domnitor ca pe un conducător aprig şi neînfricat, mereu în prima linie a oştirii sale.

În urmă cu 11 ani, în septembrie 2009, Vasile Lupaşc a publicat cartea „Răstiginit între cruci”, care este un roman istoric despre Vlad Ţepeş bazat doar pe adevărul istoric. Este prima lucrare publicată de istoricul român şi a fost prezentată la TVR Cultural şi la Pro TV în emisiunea lui Cristi Tabără, „Parte de carte”.