Român din Italia acuzat pe nedrept de un jaf, despăgubit de statul italian cu 19.000 de euro

Acuzat că a bătut și jefuit un cetățean străin în Italia, în anul 2011, un român a petrecut 49 de zile în închisoare și 54 de zile în arest la domiciliu, în ciuda faptului că era nevinovat. Tribunalul a decis însă, după 9 ani de la fapte, să fie despăgubit de statul italian cu suma de 19.000 de euro.

Potrivit H24 Notizie, Gabriel Bălăiță era acuzat că în data de 6 martie 2011 a bătut și jefuit în localitatea Latina un cetățean străin, fiind ajutat în această infracțiune de un conațional pe nume Bogdan Vasile Gălbează. Potrivit informațiilor de la acea vreme, se presupunea că Bălăiță și complicele său ar fi furat de la victimă 400 de euro și un telefon mobil, imediat după agresiune.

În urma anchetei efectuate de autoritățile locale, cei doi au fost trimiși în judecată, iar Tribunalul din Latina i-a condamnat pe ambii la trei ani și nouă luni de închisoare. Avocații acuzaților, Oreste Palmieri și Giancarlo Vitelli, au contestat decizia la Curtea de Apel și au evidențiat mai multe incongruențe apărute în timpul anchetei, dar și în timpul procesului în primă instanță, obținând astfel achitarea celor doi români.

Bălăiță a mers însă și mai departe și, ajutat de avocatul Vitelli, a cerut să fie despăgubit atât pentru zilele petrecute la închisoare și sub arest la domiciliu, cât și pentru pierderea locului de muncă, suma cerută ridicându-se la 364.000 de euro. Curtea de Apel din Roma i-a acordat cetățeanului român în schimb o despăgubire de numai 19.000 de euro.

@rotalianul