Român din Italia, ales a doua oară consilier local. „Politicienii trebuie să învețe să asculte!”

Cătălin Mustățea, român originar din Sibiu, dar stabilit de 20 de ani în Italia, a fost ales consilier în primăria orașului Villafranca di Verona. Este la al doilea mandat de consilier pe care îl câștigă, la zece ani distanță de primul. La alegerile din mai 2023, a obținut 206 voturi și pe 5 iunie a depus jurământul, alături de colegii lui consilieri.

Cătălin are 43 de ani și lucrează în domeniul asigurărilor. Este căsătorit cu Alina, consultant fiscal, care este și parteneră în biroul de servicii pe care îl gestionează împreună la Villafranca di Verona. Ei au două fete, Patricia, de 16 ani, și Alessia, de 12. 

342693836_1289313251689039_6001877284320324180_n
Cătălin Mustățea, consilier local la primăria din Villafranca di Verona

După depunerea jurământului, Cătălin Mustățea ne-a acordat un interviu, în care a povestit cum a decurs campania electorală, ce va face pentru orașul unde a fost ales consilier și ce părere are despre modul în care se face politică în Italia, comparativ cu România. 

Cum a decurs campania electorală, ce rezultat ai obținut?

„Fiecare campanie electorală are povestea ei. În 2013, când am câștigat pentru prima dată, a fost ceva nou. O experiență absolut necunoscută pentru mine: cea în politica locală. Apoi, am candidat și în 2018, o candidatură diferită, pentru că am fost pus în fața unor lucruri deja decise și a trebuit să candidez pe lista unui partid. Din păcate, am pierdut, mi-a lipsit doar un vot de listă! Astfel, am stat în așteptare pentru următorii cinci ani chiar dacă rezultatul meu la alegerile din 2018 fusese superior celui din 2013! 

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Campania din 2023 a fost o campanie electorală extraordinară. A pornit de la ajutorul dat de prietenii mei, care m-au susținut. Deci o campanie bazată și concentrată pe persoane. Nu am promis și nu am dat nimic. Sloganul meu a fost și este “Să fim vocea, nu ecoul!” Rezultatul meu a fost unul bun, am ieșit al patrulea din lista noastră. Dar, dincolo de importanța fiecărui vot în parte, am avut confirmarea că noi, ca și comunitate, am pornit pe un drum lung, iar la o distanță de peste 10 ani, încrederea a crescut și mai ales știm ce vrem.”

Care a fost primul gând când ai aflat ca ai câștigat?

„Am aflat că am câștigat aproape imediat după începerea numărătorii voturilor. Pentru că toți președinții de secții la început uimiți, apoi tot mai mirați pronunțau numele meu! Pentru cine nu știe, în Italia la alegerile locale se votează scriind numele persoanei pe care tu decizi să o trimiți să te reprezinte în Consiliul comunal.”

Ce șanse de câștig îți dădeai?

„Sincer să fiu, niciodată în cele trei candidaturi nu mi-am propus un obiectiv, am lăsat totul să vină de la sine. Și am ascultat sfaturile tuturor.”

Care a fost electoratul tău, te-au votat mai ales români sau italieni?

„După 20 de ani de diaspora, am înțeles faptul că, pentru un candidat la alegerile locale, este obligatoriu să fii susținut și de italieni, și de români. Eu sunt cunoscut în zona mea,  sunt director sportiv la un club de fotbal de la noi și niciodată nu am avut parte nici o discriminare din partea italienilor.”

3f164350-84c5-4839-8bf3-78e6f67fc48a
Cătălin Mustățea, în Villafranca di Verona

Ce proiecte ai propus în campania electorală?

„Evident, văzând că fac parte și din lumea sportului, am propus să reabilităm bazele sportive și cireașă de pe tort ar fi digitalizarea serviciilor din primărie. Mai exact, îmi doresc tare mult să pot să-ți faci cartea de identitate de acasă sau de ce nu, din mașină, în momentul când aștepți la semafor.”

Ce sfat ai da altor români care vor să candideze la alegerile locale din Italia?

„Sfatul meu pentru românii care vor să candideze este, în primul rând, să facă parte dintr-un grup care-i poate susține și mai ales ar putea să-i învețe cum să facă următorii pași. În general, noi românii suntem cei care le știm pe toate.

Cam aceeași mentalitate au avut și cei care au candidat împotriva mea, că nu degeaba avem proverbul mai bine să moară capra vecinului.  Rezultatul celui care vine să facă rău este întotdeauna negativ. Morala: fă bine și se întoarce bine, ascultă și vei fi ascultat. Aceste zicale trebuie să le adăugăm în vocabular nostru de viitor candidat.  Pot sta la dispoziția oricărui candidat viitor din diaspora, să împărtășesc din puțina mea experiență și cu siguranță putem arăta și cealaltă față comunității românești. 

Ce mesaj le transmiți cetățenilor pe care îi reprezinți?

„Mesajul pentru cetățenii pe care le prezint este: eu nu sunt Cătălin Mustățea consilierul, eu sunt Cătălin Mustățea cel care a primit un mandat din partea unor persoane, ca să le reprezinte. Și nu oriunde, ci la nivel de instituții publice din  Italia. Într-o formă oficială și nu autoproclamat, cum am văzut că se folosește de ceva timp.

Cum ai descrie orașul tău de adopție si cel unde te-ai născut?

„Orașul de adopție, Villafranca din Verona e un oraș de 30.000 de locuitori, unde agricultura și micii întreprinzători sunt tutelați. Cei din urmă, prin diverse proiecte, sunt implicați în viața socială, ceea ce un aspect foarte important!

Să vorbim despre orașul natal, Sibiu. Am întotdeauna un nod în gât când îl pronunț. În 2013 aveam așteptări și speranțe de înfrățirea orașelor mele, dar nu s-au concretizat. Acum, la diferență de 10 ani, sper ca cineva din acel un oraș minunat să aibă o sensibilitate diferită. Cât despre o eventuală participare la viața politică din Sibiu, nu m-am gândit, dar cu siguranță aș face o greșeală să particip. De ce? Pentru că, atunci când vrei să reprezinți un oraș, trebuie să stai acolo și să știi câte gropi sunt pe fiecare stradă!”

Sunt politicienii români diferiți de cei italieni? Dacă da, cum?

„Despre politicienii români nu mă pot pronunța, pentru că de fiecare dată se pronunță poporul, la alegeri. Dar cu siguranță, ceea ce lipsește cu desăvârșire este ASCULTAREA. Toți, când ajung într-o funcție, încep să comande. Este greșit! Tu nu ai fost ales să comanzi, tu ai fost ales să reprezinți!”

Distribuie acest articol