Un român din Italia cumpără o biserică veche și o transformă într-un colț de rai

Murano este o insulă în laguna Veneției, Italia, pe care se află orașul cu același nume renumit pentru produsele de sticlărie. Meșterii sticlari obțineau încă din secolul al IX-lea sticla de Murano după rețete secrete, la care se adăuga o măiestrie unică a prelucrării acesteia. Astăzi, pasiunea celor care produc sticla de Murano au rămas neschimbate, la fel ca valoarea ei, pretutindeni în lume.

Ion Cafadaru a plecat din România după ce s-a căsătorit cu o italiancă. Economist de profesie, tânărul şi-a vândut afacerea şi a cumpărat o biserică veche de 800 de ani, la Murano, în Italia. Cu pasiune, a transformat lăcaşul într-un loc care te lasă fără cuvinte.

Fosta biserică Santa Chiara transformată de Ion Cafadaru într-un spațiu dedicat artei și frumosului

Plecat din Dărmănești, județul Dâmbovița, Ion Cafadaru a ajuns proprietarul unei biserici de patrimoniu UNESCO și a învățat meșteșugul sticlăriei. Destinul său spectaculos a fost clădit pe ruinele unei biserici vechi de 800 de ani. Este vorba despre Santa Chiara, o biserică celebră în anii de glorie a sticlei de Murano, aflată pe insula cu același nume. „Noi nu am cumpărat o locație, am cumpărat o semnificație”, spune românul cu lacrimi în ochi.

Cinci ani a muncit ajutat de socrul său, de fratele și de cel mai bun prieten pentru a reconstrui lăcașul. Fiind o clădire de patrimoniu UNESCO, reconstrucția s-a făcut manual, din materiale de epocă. „Eu cred că biserica e specială. În toți acești ani, toate greutățile am reușit să le trecem fără nici măcar o răceală. Nu am avut nici un accident de muncă. Totul a decurs ca o tabără de vară”, a povestit Ion Cafadaru citat de Gazeta Dâmboviței.

Românul a făcut ucenicie pe lângă ultimii meșteri sticlari ai insulei și a învățat tainele unui meșteșug aflat pe cale de dispariție. A așezat un cuptor de sticlă chiar în biserică unde realizează demonstrații pentru turiștii care îi trec pragul.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Santa Chiara Murano este astăzi o bijuterie care găzduiește o colecție impresionantă de obiecte din sticlă realizate de dâmbovițeanul nostru care a învățat să facă sticlărie. Economistul român a ajuns să facă un adevărat spectacol din realizarea obiectelor de sticlă. În vechea biserică, actuală expoziție, într-un cadru impunător dar totodată cald și prietenos, acompaniat de o muzică ambientală foarte potrivit aleasă, Ion le arată turiștilor cum se realizează obiectele pe care le poți vedea în magazinele de pe insulă. În 30 de minute poți vedea cum din mâinile iscusite ale lui Ion Cafadaru iese o vază, un obiect decorativ, o jucărie pentru copii. Cu modestie spune că mai are mult până să ajungă un maestru sticlar deși chiar și acum din mâinile sale ies adevărate opere de artă.

Ion Cafadaru, la lucru, realizând obiecte din sticlă de Murano

Cuptorul de sticlă face parte tot din sufletul bisericii care a găzduit în urmă cu 200 de ani cea mai mare fabrică de sticlă din insula Murano. „Reţeta” sticlei de Murano, este respectată cu sfinţenie. Aceasta presupune un amestec de 70% nisip – 30% alte substanţe, în al căror conţinut intră nitraţi, arsenic, calcar şi siliciu. Temperatura este esenţială în obţinerea unei sticle limpezi, pentru că în lipsa unor valori optime, tot procesul de fabricaţie poate fi compromis.

Cu răbdare, dăruire, muncă și un talent deosebit, Ion Cafadaru a ajuns un reper pentru insula italiană. Televiziuni internaționale au realizat documentare despre insulă și meșteșugul sticlăriei, care l-au avut în prim plan pe românul care a ajuns un ambasador al sticlei de Murano în lume.

Distribuie acest articol