Român din Italia, logodit cu un bărbat: „Vrem să ne căsătorim, dar consulatul României nu-mi poate elibera documentul necesar”

Denis, un tânăr român stabilit în Italia, și Gianluca, partenerul său italian, au întâmpinat dificultăți semnificative în încercarea lor de a se cununa civil, datorită legislației românești care nu recunoaște astfel de uniuni, relatează Fanpage.

Denis, în vârstă de 20 de ani și Gianluca, 30 de ani, sunt împreună de doi ani și jumătate. Povestea lor a început când, după încheierea unor relații anterioare, au decis să petreacă o seară împreună.

„Am vorbit timp de trei ore în mașină după ce am fost în club și acolo a început totul”, își amintește Gianluca.

Propunerea de căsătorie a fost făcută de Gianluca, într-un mod inedit: „I-am spus că ies să cumpăr pâine și în schimb m-am dus la magazinul la care comandasem un inel. Când m-am întors, l-am întrebat dacă îi place pâinea pe care o cumpărasem: s-a întors și m-a găsit în genunchi, cu inelul.”

Pentru a se căsători în Italia, Denis avea nevoie de un document („nulla osta al matrimonio) de la consulatul român din Milano, care să confirme că nu există impedimente legale pentru căsătoria în străinătate.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Cu toate acestea, oficialii consulatului au refuzat să elibereze documentul, menționând că legislația românească nu recunoaște uniunile civile între persoane de același sex.

Cuplul a apelat la ajutorul juridic de la Gaycenter, care a redactat o scrisoare pentru Primărie, explicând situația. Reprezentanții primăriei au răspuns afirmativ, permițându-le să înainteze o declarație substitutivă pentru a obține dreptul la uniune civilă.

Denis și Gianluca plănuiesc să se cunune în septembrie 2024, cu mamele lor ca martore.

Cazul lor nu este izolat, existând situații similare raportate și la consulatul român din Trieste.

- Continuarea după publicitate -

Această situație scoate în evidență provocările cu care se confruntă cuplurile de același sex în obținerea recunoașterii legale în anumite țări, chiar și atunci când locuiesc în țări cu legislații mai permisive.

În Italia sunt permise cununiile civile între persoane de același sex

Această formă de recunoaștere legală a relațiilor între persoane de același sex a fost introdusă în Italia prin legea privind uniunile civile, care a fost adoptată în mai 2016.

Legea permite cuplurilor de același sex să încheie uniuni civile, care oferă multe dintre drepturile și obligațiile asociate cu căsătoria, deși există unele diferențe.

Cu toate acestea, termenul „căsătorie” în Italia este în continuare rezervat exclusiv uniunilor între un bărbat și o femeie.

@rotalianul