Un român din Italia organizează în barul său expoziții pentru a promova cultura, arta și istoria României

Felix Andreescu este un antreprenor de origine română din Trieste care, după deschiderea unui magazin cu produse alimentare tipice românești, a decis să deschidă și un bar în aceeași piață – Bar Felix, din Piazza Garibaldi 7. Pe lângă aceste activități, românul și-a făcut un scop și din promovarea culturii, artei și istoriei României. Un spațiu din incinta barului pe care îl gestionează va fi dedicat unor mici expoziții cu diverse profiluri.

Pentru a demara această inițiativă, sâmbătă, 31 august, la ora 18.00, va fi inaugurată prima expoziție personală a Danielei Eugenia Dughir, o pictoriță româncă pentru care arta a simbolizat întotdeauna un moment de spiritualitate și a ajutat-o să înfrunte numeroasele dificultăți care i-au marcat existența. În deschiderea expoziției, va lua cuvântul Ervino Curtis, președintele Asociației Culturale Italo-Române Decebal, care activează în Italia și peste hotare de peste treizeci de ani.

Intenția de promovare culturală și socială nu este cu siguranță o noutate pentru Felix Andreescu, ajuns la Trieste la vârsta de 18 ani, unde inițial a deschis un atelier de tâmplărie și unde a cumpărat ulterior un bar pe care l-a denumit „Transilvania 1”. A deschis apoi „Transilvania 2” pe via Udine, în fața Consulatului General al României și un magazin alimentar la Monfalcone cu un restaurant specializat în produse românești.

Deosebit de activ în domeniul social, a fondat Asociația „România Italia” la Trieste, sprijinind și ajutând concetățenii aflați în dificultate, scrie Trieste All News. În prezent, se ocupă alături de alte persoane și de restructurarea Bisericii din Via dell’Istria care a fost pusă la dispoziția parohiei ortodoxe române din Trieste, condusă de părintele Eusebiu.

După expoziția pictoriței Daniela Dughir, o mică expoziție despre prințul Vlad Țepes – Dracula este deja planificată în barul din Piazza Garibaldi, cu colaborarea Asociației Decebal.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Daniela Eugenia Dughir – Vernisaj, 31 august, ora 18.00, Bar Felix, Piazza Garibaldi 7, Trieste
@rotalianul