Român din Italia protestează în fața sediului INPS: Mi-ați furat dreptul la demnitate și la venitul de cetățenie

Un bărbat român în vârstă de 65 de ani protestează în fața sediului INPS din Perugia  disperat că nu mai are resurse economice de trai și autoritățile italiene nu îi iau în considerare cererea de ajutor social: „Am rămas fără muncă de douăzeci de luni, dar nu mi-au aprobat nici acum cererea pentru venitul de cetățenie (reddito di cittadinanza – n.r.)”, a declarat bărbatul pentru Corriere dell Umbria.

Se numește Rujan Alexandru și de zile întregi, așa cum el însuși spune, protestează în fața sediului INPS din Perugia (Umbria). „INPS îmi fură în fiecare lună demnitatea mea, dreptul meu la venitul de cetățenie”, scrie pe cartonul lipit de hainele lui Alexandru, unde bărbatul și-a trecut și numărul de telefon.

Originar din România, Alexandru Rujan a ajuns în Italia în anul 1995 și locuiește în Perugia din 1997. Are un permis de ședere permanent pe teritoriul Italiei, este divorțat și tată a trei copii în vârstă de 15, 20 și 28 de ani.

„Am făcut totul pentru a supraviețui, de la munca pe câmpurile de tutun până la slujba de portar într-un hotel din Perugia. Dar vremurile sunt dificile și am rămas fără un loc de muncă. Am solicitat de patru ori venitul de cetățenie. Nimeni nu mi-a răspuns vreodată. Acum, și abia acum, când am amenințat că mă înlănțuiesc, mi-au spus că am prezentat DSU în loc de ISEE.”

Alexandru Rujan în fața sediului INPS din Perugia

ISEE reprezintă un instrument ce permite măsurarea situației economice a familiilor din Italia. Este un indicator ce ține seama de veniturile, bunurile (mobile și imobile) și caracteristicile nucleului familial (familie tradițională sau persoană singură).

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Declarația DSU (Dichiarazione Sostitutiva Unica) se face doar pentru cetățenii care au reședința în Italia și conține toate datele personale, de venit și patrimoniale, ale unui nucleu familiar. Este valabilă de la data depunerii până în ziua de 15 ianuarie a anului următor.

Venitul de cetățenie (reddito di cittadinanza)

Venitul de cetățenie este un ajutor economic din partea statului italian și poate fi solicitat de cetățeni majori, italieni, comunitari sau extra-comunitari cu permis de ședere de lungă durată. De asemenea, cetățenii străini trebuie să fie rezidenți în Italia de cel puțin 10 ani, dintre care ultimii 2 să fie în mod continuu. Cererile au o valabilitate de 18 luni și se pot depune în regim autonom cu codul SPID (Sistema Pubblico di Identità Digitale) pe site-ul dedicat www.redditodicittadinanza.gov, la oficiile poștale sau la birourile CAF.

Pentru a putea primi venitul de cetățenie trebuie îndeplinite anumite condiții printre care și cea precum că indicatorul situației economice echivalente (ISEE) al celui care face cererea să fie inferior valorii de 9.360 euro pe an.

Mai multe informații privind venitul de cetățenie (reddito di cittadinanza) aici.