Un român din Italia, sărac lipit pământului, a fost ajutat să aibă locul de muncă dorit: „Vă mulțumesc!”

Constantin, un român fără adăpost în vârstă de 44 de ani, le-a trimis recent un mesaj de mulțumire binefăcătorilor săi, mai precis voluntarilor asociației italiene Monza Foodforall, o organizație de voluntariat laic, non-partizan și apolitic care sprijină în orașele Monza și Milano (Lombardia) cele mai vulnerabile persoane prin prin asistență alimentară, socială și de sănătate, informează Monza Today. Cu ajutorul celor de la Monza Foodforall, Constantin are locul de muncă dorit și o viață decentă.

Așa cum se prezintă pe propriul site, asociația încearcă să facă viața mai ușoară familiilor aflate în dificultate, imigranților și persoanelor fără adăpost. Și de cele mai multe ori reușește, nu doar prin livrarea de alimente sau pături, ci și prin comunicarea cu oamenii aflați în impas, pentru a-i ajuta să se reintegreze în societate și prin încercarea de a le apăra demnitatea și drepturile.

Istoria

Asociația Monza Foodforall are o prezență regulată în fiecare miercuri seară la Milano, în Piazza San Babila, loc de unde cei 60 de voluntari din Brianza încep distribuirea de alimente și haine către persoanele nevoiașe.

Bărbați și femei fără adăpost, italieni și străini deopotrivă, oameni care locuiesc pe stradă. Printre ei și Costantin care, împreună cu un conațional, se prezenta de fiecare dată la întâlnirea cu voluntarii asociației.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Întotdeauna punctual și politicos. Nici nu arăta ca un om fără adăpost. Ne-a cerut mâncare și haine”, povestește Alberto, unul dintre voluntarii asociației care lucrează la Milano, referindu-se la Constantin. Și așa cum se întâmplă deseori între voluntari și oamenii fără adăpost, au intrat în vorbă.

„Costantin nu ne-a povestit prea multe despre viața lui de pe stradă. Dar ne-a spus că a fost bucătar și că în trecut a lucrat în restaurante, ca și ospătar. Într-adevăr, eleganța lui putea fi remarcată în gesturi, iar bunătatea în ochi şi în exprimare”, continuă voluntarul.

În luna mai, după ce Alberto și ceilalți colegi ai săi i-au dat pachetul obișnuit cu mâncare, pentru prima dată, Constantin le-a cerut un alt fel de ajutor. Își găsise o oportunitate de muncă în Sardinia, un contract de muncă sezonier într-un hotel, de la sfârșitul lunii mai până la sfârșitul lunii septembrie.

Dar conaționalul nostru nu avea bani să plătească biletul de avion până acolo. Asociația, deși nu oferă bani, după ce a efectuat toate verificările din contractul lui Constantin, a cumpărat un bilet de avion care i-a permis românului să acceseze o nouă experiență de muncă.

- Continuarea după publicitate -

„Suntem foarte fericiți de oportunitatea pe care, cu acel bilet de avion, am putut să o oferim. Ajutorul nostru, de fapt, nu constă doar în asigurarea hranei și îmbrăcămintei. Merge mult mai departe.

Constă în ascultarea poveștilor și nevoilor acestor bărbați și femei care din ce în ce mai des sunt invizibili în ochii celorlalți oameni. În ultimele luni, Costantin a avut ocazia nu doar să câștige un salariu, ci și să câștige experiențe noi, să întâlnească oameni noi și să-și îmbogățească CV-ul, în speranța că va putea găsi un loc de muncă stabil”, a conchis Alberto.

„Vă mulțumesc că m-ați ajutat să lucrez în acest loc frumos. Vă iubesc. O vară bună din Sardinia!” Așa scrie în mesajul plin de recunoștință pe care Costantin l-a transmis recent voluntarilor asociației Monza Foodforall.

Asociația caritabilă

Foodforall este o asociație voluntară fondată și condusă de Amrita Ceravolo din Monza. Asociația colaborează cu serviciile sociale ale municipiului Monza. De asemenea, asociația se angajează să ajute persoanele fără adăpost prin servicii efectuate în Monza și Milano (gara centrală și străzile din centrul orașului).

Asociația distribuie alimente și îmbrăcăminte. Pentru cei interesați să devină voluntari sau să contribuie cu donații, puteți consulta siteul sau pagina de Facebook a asociației.

Rotalianul - Revista Românului din Italia este și pe WhatsApp. Înscriete-te pe canalul nostru.

@rotalianul
zandra.ro%20