Român din străinătate, acuzat că a ucis și tăiat în bucăți un bărbat. Riscă închisoare pe viață

Ionuț Cosmin Nicolescu, un bucătar român în vârstă de 30 de ani, rezident în orașul irlandez Cork, a fost găsit vinovat de uciderea lui Frankie Dunne, un localnic de 64 de ani tată a trei copii.

Cadavrul victimei fost găsit fără cap și dezmembrat pe terenul unei case abandonate din același oraș, pe 28 decembrie 2019, de către un alt localnic, care își căuta pisica dispărută.

3500170_6_articleinline_image0
Ionuț Cosmin Nicolescu a fost declarat vinovat de crimă. Foto: echolive.ie

După cum relatează echolive.ie, un juriu format din opt femei și patru bărbați de la Tribunalul Penal Central din Cork a ajuns la un verdict unanim de vinovăție după ce a deliberat timp aproape șapte ore.

Judecătorul Paul McDermott le-a mulțumit juraților pentru serviciile lor în acest proces, subliniind faptul că au ascultat dovezi care au fost uneori „de natură traumatizantă”.

Descoperirea cadavrului dezmembrat 

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Instanța a auzit cum Dunne și-ar fi petrecut Crăciunul din 2019 cu familia în partea de nord a orașului Cork și a fost găsit mort trei zile mai târziu, în grădina unei case abandonate, numită de localnici Castlegreine House și situată pe Boreenmanna Road.

Cadavrul a fost găsit întâmplător de Joseph Pierce, un concitadin care a intrat în grădină pentru a-și căuta pisica dispărută. În timpul căutării pisicuței numită Mouse, Pierce a observat sub un tufiș membre umane și a alertat poliția.

La sosirea polițiștilor, Pierce a spus că s-ar fi putut înșela și că ceea ce a văzut ar putea fi un manechin sau o statuie. Din păcate, oamenii legii au confirmat ulterior că era vorba despre cadavrul unui bărbat.

Ulterior, polițiștii irlandezi au găsit și capul victimei într-un sac de gunoi din grădină, iar membrele superioare ale cadavrului au fost găsite „atârnate peste creanga unui copac”.

Imobilul de epocă cu două etaje, construit la începutul anilor 1890, era gol deoarece proprietarul său a ales să locuiască într-un azil de bătrâni.

Instanța a aflat că Dunne locuia într-o locație specială de sprijin pentru persoanele care trăiesc cu o anumită dependență, acesta fiind alcolist.

Se cunoștea faptul că defunctul obișnuia să bea în grădina Castlegreine House, deoarece se afla în apropierea locației unde stătea.

De asemenea, juriul a aflat că inculpatul Nicolescu, originar din localitatea Braniștea (județul Dâmbovița) din România, locuia ilegal în Castlegreine House.

În plus, juriul a auzit despre dovezi provenite de la medicul patolog de stat Dr. Heiki Okkers, care a spus că o examinare post-mortem a indicat faptul că victimei i s-au îndepărtat capul și brațele după ce a fost ucis, cu observația că în prealabil trupului i-au fost făcute o serie de incizii.

Autopsia a mai dezvăluit că victima avea cioburi de sticlă încorporate în craniu și a murit din cauza compresiei gâtului, asociată cu lovituri de la un obiect contondent la cap și față. Juriul a auzit că victima a avut 16 răni specifice la cap și gât.

Dr. Okkers a explicat că rănile defensive suferite de Dunne sugerează că el a fost „mai întâi lovit de un obiect contondent și apoi a avut loc o compresie a gâtului”.

Medicul a remarcat că victima avea hemoragii capilare la globul ocular, ceea ce înseamnă semne de strangulare.

Medicul a adăugat că victima a suferit răni la piept, abdomen, coaste, stern, cap, brațe și spate, iar pe față au fost înregistrate un număr mare de zgârieturi, vânătăi, abraziuni și lacerații.

Investigațiile poliției irlandeze

În urma crimei, poliția a efectuat o percheziție în podul principal și podul mic din restaurantul Silver Key, unde Nicolescu era angajat ca bucătar. În timpul acestei percheziții, în podul mic au fost găsite unele articole de îmbrăcăminte.

Proprietarul restaurantului, Tony Campion, a spus că nu știa că cineva ar fi stat vreodată în pod. Poliția a stabilit că Nicolescu s-a întors în România în urma crimei, deși s-a prezentat la serviciu a doua zi după ce a fost descoperit cadavrul lui Dunne.

La 30 decembrie 2019, bărbatul român s-a urcat într-un autobuz către Belfast, înainte de a zbura către Edinburgh și mai departe spre București.

Inculpatul nu a dezvăluit nimic în acest caz. Totuși, polițiștilor români care l-au interogat la București, el le-a spus că nu are nicio implicare în această crimă.

El a susținut că a fost forțat să pună în pungă rămășițele cadavrului lui Dunne când a dat peste doi bărbați în grădina Castlegreine House unde, a explicat el, aceștia erau înarmați cu o macetă și un cuțit, declarând că ei ar fi comis crima.

Nicolescu a precizat că în ziua crimei, 27 decembrie 2019, ar fi plecat de la muncă și că în timp ce se afla pe terenul Castlegreine House a auzit mișcare în spatele lui.

Când s-a întors, Nicolescu a spus că a văzut doi bărbați dintre care unul solid avea o sabie sau o macetă în mână.

El a menționat că aceștia au tăiat cadavrul lui Dunne și i-au spus să pună părțile corpului în pungi, subliniind că „tremura de frică”.

În discursul său de închidere, procurorul Ray Boland a spus că, în timp ce Nicolescu ar fi fără îndoială un om inteligent, descrierea pe care a făcut-o despre cei doi bărbați „fantomă” a fost „comică rău” și „direct din rolul principal”.

Philipp Rahn, avocatul românului, a spus că există o lipsă clară a „orice motiv sau pretext” pentru crimă, adăugând că nu a existat nicio istorie sau animozitate între clientul său și victimă.

Acesta a adăugat că a existat „o problemă criminalistică foarte semnificativă” legată de o amprentă digitală neidentificată pe o pungă care conținea hainele decedatului.

„Aveți o mulțime de materiale din ancheta poliției, dar nu puteți fi mulțumit că nu există întrebări relevante fără răspuns. Trebuie să existe o îndoială rezonabilă”.

Anterior pledoariei avocatului apărării, juriul a auzit că Dunne era un „personaj” care ar fi putut fi „tatăl, fratele sau unchiul oricui”.

Omagiile rudelor și cunoștințelor la adresa victimei

Mary O’Driscoll, un lucrător cheie de asistență la Clanmornin House, locația unde era cazat Dunne, a declarat că acesta era unul dintre „cei mai ușori oameni” care se tratau de diverse dependențe la unitatea respectivă.

Un alt lucrător al personalului de la Clanmornin House, unde defunctul a locuit timp de șase luni înainte de moartea sa, l-a descris ca un om care „s-a înțeles cu toată lumea”.

Margaret Lucey de la „Support for Victims After Crime” a citit declarația privind impactul victimei în numele celor trei copii, patru nepoți, patru surori și un frate al regretatului Frankie Dunne.

„Nepoții lui nu vor avea niciodată șansa de a construi o relație de dragoste cu bunicul lor. A fost ucis, mutilat, lăsat abandonat. Umorul folosit de inculpat a fost foarte jignitor, tulburător și răutăcios. Sperăm că nicio familie nu trebuie să sufere ceea ce a îndurat familia noastră.

În timp ce a cedat unei vieți de dependență de alcool, nu și-a pierdut niciodată dragostea familiei sale. Tatăl nostru nu a pierdut niciodată dragostea sau sprijinul nostru în niciun moment în timpul dependenței sale. Și nici sprijinul mamei noastre Joan, care l-a iubit mereu”.

Familia Dunne a adus un omagiu anchetei meticuloase a poliției irlandeze și le-a mulțumit în mod special polițiștilor Sharon Sweeney, Katrine Tansley, Alan McCarthy, Michael Comyns și Vincent O’Sullivan.

Membrii familiei victimei au fost prezenți în sală și au fost vizibil emoționați când judecătorul a anunțat verdictul. Conaționalul nostru a fost găsit vinovat de crimă și riscă acum o pedeapsă cu închisoarea pe viață.

Distribuie acest articol