Român din străinătate despăgubit de poliție cu 35.000 de euro, după o intervenție brutală

Un român în vârstă de 30 de ani a primit de la poliția din Amsterdam (Olanda) suma de 35.000 de euro reprezentând daune și despăgubiri pentru o vătămare suferită în timpul arestării sale în august 2020 la Gara Centrală din Amsterdam. Tânărul a suferit o fractură a șoldului în urma intervenției polițiștilor.

După cum relatează publicația NLTimes, pe 14 august 2020, polițiștii din Amsterdam i-au cerut tânărului care atunci avea 27 de ani „să-și scoată imediat bicicleta din pasajul IJ al gării”. Cum acest lucru nu s-a întâmplat suficient de repede, polițiștii l-au ridicat de pe bicicletă, l-au tras de umăr și l-au lovit în față, potrivit agenției olandeze pentru vătămări corporale JBL&G.

Conaționalul nostru și-a fracturat șoldul în căderea de pe bicicleta sa, cauzată de intervenția brutală a oamenilor legii olandezi. El a urlat de durere după ce a căzut, dar polițiștii au refuzat să cheme o ambulanță.

Din fericire, un martor al incidentului a solicitat ajutor medical. Poliția negat inițial orice răspundere, dar „o anchetă internă (cu analiza imaginilor camerelor disponibile)” a arătat în mod „clar” că ofițerii ar fi putut rezolva problema altfel, a precizat agenția JBL&G.

Românul a avut nevoie de o intervenție chirurgicală după fractura de șold și aproape un an de zile după aceea a suferit încă dureri. Cei 35.000 de euro reprezintă „atât compensații materiale pentru cheltuielile medicale suplimentare efectuate ulterior, cât și compensații pentru spaima, durerea și suferința îndurată”, a explicat aceeași agenție.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Avocata Wieteke Drummen, care a asistat victima, a desfășurat împotriva poliției din Amsterdam proceduri în temeiul articolului 12, „deoarece Parchetul a refuzat să-l urmărească penal pe polițistul vinovat”, chiar dacă acesta l-a agresat pe clientul său, așa cum a dezvăluit publicația Het Parool.

„Plângerea a fost respinsă de Tribunalul din Amsterdam, pentru că polițistul a primit o pedeapsă cu suspendare”. Potrivit avocatului, acesta mai lucrează în prezent pentru poliția din Amsterdam.

Un purtător de cuvânt al Poliției a confirmat pentru Het Parool că au fost plătite despăgubiri de 35.000 de euro victimei. Departamentul Poliției din Amsterdam a luat „măsuri adecvate pe plan intern” ca răspuns la acest caz, a menționat purtătorul de cuvânt.

Incidentul a fost soluționat între Poliția capitalei Olandei și tânărul nostru conațional fără intervenția unei instanțe, prin medierea efectuată de către agenția pentru vătămări corporale JBL&G.