Un român din străinătate a făcut datorii de 180.000 de euro pe numele unui conațional după ce i-a furat identitatea

Un cetățean român domiciliat în București riscă să-și piardă casa după ce s-a trezit cu conturile blocate pentru o datorie uriașă acumulată în numele lui de altcineva, în Germania. Bărbatul este victima unui furt de identitate. Cu datele sale personale, un alt român a deschis în anul 2019 o firmă în orașul Essen și a acumulat datorii de 180.000 de euro, relatează Adevărul.

De trei ani, bucureșteanul Bogdan Iacob trăiește un coșmar. În prezent salariul său este afectat de poprire și este nevoit să suporte diverse cheltuieli cu demersurile sale, peste 6.600 de lei fiind plătiți numai în dreptul unei cauțiuni puse de statul german. Cea mai gravă problemă este că și-ar putea pierde locuința, asupra căreia a fost instituită deja măsura sechestrului.

Cum s-au petrecut faptele

Totul a pornit după ce un individ, român plecat de mai multă vreme peste graniță, și-a însușit identitatea lui Bogdan, cu buletin, nume și toate datele sale personale.

Cu ajutorul unei cărți de identitate false, individul din străinătate a înființat pe numele lui Bogdan Iacob o firmă, în anul 2019, cu sediul în Essen, Germania. Societatea a acumulat în scurt timp datorii foarte mari către statul german, întrucât administratorul ei nu a plătit taxele și impozitele aferente.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Autoritățile germane au demarat un control și toate datele au dus la adevăratul Bogdan Iacob care a rămas uimit când a aflat că are o firmă pe numele său în Germania și datorii de aproape două sute de mii de euro.

„Acea firmă are datorii de 180.000 de euro, motiv pentru care autoritățile din Germania m-au identificat pe mine ca fiind administratorul și, automat, cel care trebuie să plătească suma. Mi s-a pus poprire pe conturi de atunci și am primit prin poștă un plic de la fiscul din Essen din care reiese că datorez suma de 180.000 de euro”, a declarat românul păgubit conform sursei citate.

Bogdan Iacob a făcut plângere la Poliția Română

În aprilie 2020, a fost lămurit de către polițiștii români că, într-adevăr, un bărbat născut în județul Neamț, Cristian Ungureanu, de 32 de ani, este cel care i-a furat identitatea și a folosit datele sale cu ajutorul unei cărți de identitate falsificate.

Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale – Biroul Urmăriri au mai descoperit că individul era căutat și de autoritățile din Marea Britanie, pentru infracțiuni comise pe teritoriu acestui stat. „În urma interogării bazei de date INTERID s-a constatat faptul că datele de identitate ale numitului Iacob Marius Bogdan figurează ca Alias utilizat de Ungureanu Cristian Iulian, persoana solicitată de autoritățile judiciare din Marea Britanie”, se precizează în procesul verbal întocmit de ofițerii români.

Între timp, Cristian Ungureanu a fost prins și arestat în Italia

Cu toate acestea, Fiscul german tot încearcă să recupereze banii de la adevăratul posesor al identității cu care a fost înregistrată firma și îi trimite acestuia înștiințări de executare silită.

„Am depus plângere la Judecătoria Sector patru, apoi am contestat cu ajutorul unui avocat și deciziile autorităților fiscale din Essen, însă nimic nu s-a rezolvat. S-a deschis dosar penal în colaborare cu autoritățile din Germania, s-au făcut verificări, s-a constatat că mi s-a furat identitatea, dar de un an de zile nu am mai primit nicio veste. Între timp, statul german vrea să mă execute silit și vrea să îmi ia locuința din Sectorul 4, pentru că figurez dator în Germania”, a spus Bogdan Iacob.

Deși Bogdan are numeroase dovezi, inclusiv pontajele de la firma din România la care lucra atunci când „săvârșea” evaziunea în Germania, demersurile sale nu au răspuns.

De la Poliția Capitalei a aflat că dosarul de cercetare este trimis în Germania si că „nu avem ce face decât să așteptăm”, iar din Germania i s-a transmis că măsura îl vizează până la stingerea datoriei.

Distribuie acest articol